nieuws

Robin Hiert (SchadeApp.nl) ziet aantal meldingen stijgen: ‘Cyberrisks kun je in deze tijd niet negeren’

Schade 916

Commercieel directeur Robin Hiert van SchadeApp.nl ziet het aantal meldingen van autoschades sinds gisteren enorm stijgen. Het Verbond van Verzekeraars haalde de MobielSchadeMelden-app uit de lucht vanwege een datalek. Hiert: “Je kunt cyberrisks in deze tijd niet negeren. We hebben zelf ook even gekeken wat voor informatie via de app van het Verbond te vinden is en we konden complete schadeformulieren met verzekeringsgegevens, polisnummers en alles wat je daarbij invult inzien.”

Robin Hiert (SchadeApp.nl) ziet aantal meldingen stijgen: ‘Cyberrisks kun je in deze tijd niet negeren’

“In deze tijd moet je echt goed opletten”, zegt Hiert. Zijn bedrijf zag het aantal meldingen sinds gisteren ineens enorm stijgen. “We bekijken dagelijks de rapportages van de meldingen en vroegen ons al af wat de oorzaak was van de enorme stijging. Toen we het bericht vanochtend lazen werd het ons ineens duidelijk.” Hiert is meteen aan de slag gegaan vertelt hij. Met zijn team bekeek hij wat voor informatie ze konden vinden die via de app van het Verbond opeens blootliggen en schrokken nogal.

Inzage in compleet ingevulde schadeformulieren

“We hebben even gekeken via Google en er zijn nog gegevens van klanten die openbaar liggen. Wat er bij de app van het Verbond is gebeurd is dat klanten een e-mail bericht krijgen met een link ter bevestiging of iets dergelijks. Mensen openen zo’n link in een browser en Google indexeert die pagina’s waardoor het bloot komt te liggen. Met een beetje zoeken konden we compleet ingevulde schadeformulieren bekijken met verzekeringsinformatie, polisnummers en al. De app is sinds maandag uit de lucht maar Google had er nog een aantal gecached.”

Hiert vertelt dat hij daarna meteen ook heeft gekeken of er bij zijn eigen app ook eventuele gaten te vinden zijn. “Bij ons heb je dat niet omdat alles via een inlogcode gaat. We hebben ook een cyber security expert in huis waarvan we verwachten dat die alles goed beveiligt maar na nieuws als dit ga je toch met elkaar weer even bekijken hoe het bij jezelf zit.”

Reageer op dit artikel