nieuws

Geld verzekeraars op: Zeeuwen kunnen fluiten naar GGZ-zorg dichtbij

Schade 737

Inwoners van de provincie Zeeland die vanaf oktober gebruik willen maken van de diensten van GGZ-instelling Emergis staan wellicht voor een gesloten deur. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg neemt vanaf die datum geen nieuwe patiënten meer aan van verschillende zorgverzekeraars, zo meldt dagblad Trouw. Volgens Emergis zouden de betrokken verzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht.

Geld verzekeraars op: Zeeuwen kunnen fluiten naar GGZ-zorg dichtbij

De behandelstop bij Emergis, jaarlijks goed voor 10.000 cliënten, dreigt voor verzekerden van ten minste twee zorgverzekeraars, laat Emergisbestuurder Paul de Schipper aan Trouw weten. Hij wil geen namen noemen omdat hij naming and shaming wil voorkomen. Volgens de Schipper hebben de betreffende verzekeraars te weinig zorg ingekocht en kan de instelling niet langer zorg aan patiënten zelf betalen.

Zwaardere behandelingen

Zorgverzekeraars kopen aan het begin van het jaar behandelingen in op basis van het aantal patiënten dat het jaar ervoor bij een zorginstelling aanklopte. Voor ieder behandeltraject betaalt het een vaste prijs. Bij Emergis is het tekort volgens De Schipper niet te wijten aan meer cliënten maar aan zwaardere, duurdere behandelingen.

Voldoende geld

Ook bij andere GGZ-instellingen zou het verzekeringsgeld op zijn en worden geen nieuwe patiënten meer aangenomen. Volgens een woordvoerder van GGZ Nederland hebben de zorgverzekeraars, waarvoor zorgplicht geldt, voldoende geld voor geestelijke gezondheidszorg, maar zetten zij dit onvoldoende in om budgetafspraken te verhogen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland moeten instellingen geen nieuwe patiënten aannemen als het geld al op is. “Zorgverzekeraars hebben speciale afdelingen die patiënten helpen tijdig een andere zorgaanbieder te vinden.” De Schipper wijst er echter op dat Zeeuwen in dat geval voor specialistische ggz dan zijn aangewezen op zorg buiten de provincie.

Reageer op dit artikel