nieuws

Freelance journalist ziet niets in verplichte AOV

Schade 803

Bijna 60% van de freelance journalisten wil geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) onder bijna achthonderd (foto)journalisten. Binnen en buiten politiek Den Haag gaan stemmen op om zo’n verzekering verplicht te stellen voor kleine zelfstandigen.

Freelance journalist ziet niets in verplichte AOV

Van de freelance journalisten werkt op dit moment 65% zonder aov, zo blijkt uit het onderzoek. De rest heeft wel zo’n verzekering afgesloten, heeft andere maatregelen genomen of is lid geworden van een broodfonds (7%). Meer dan de helft van alle respondenten zou een aov afsluiten als die betaalbaar was en toegesneden op de eigen situatie.

Betaalbare premie

De respondenten noemen een betaalbare premie (percentage van de jaaromzet), een gegarandeerde toelating en een uitkering bij ziekte waarvan men kan rondkomen als voorwaarden waaraan zo’n verzekering moet voldoen. Bijna 80% wil experimenteren met een vrijwillige, flexibele verzekering (omzet afhankelijk en maatwerk) waarbij toelating door de verzekeraar is gegarandeerd.

Weinig vertrouwen in verzekeraars

Uit de resultaten concludeert de NVJ dat een deel van de respondenten weinig tot geen vertrouwen heeft in commerciële verzekeraars. De zelfstandige (foto)journalisten die zijn verzekerd bij een broodfonds hebben daar wél goede ervaringen mee.

Reageer op dit artikel