nieuws

Examentraining (61): schade particulier

Schade 2993

Nu de nieuwe PE-periode loopt, is ook het blokken, studeren en oefenvragen maken weer begonnen. Iedereen die een Wft-beroepskwalificatie (behaald voor 1 april 2017) in stand wil houden, moet voor 1 april 2019 succesvol het relevante PE-examen afleggen. Samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel biedt am:web adviseurs opnieuw de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. Deze week een casus met vragen uit de module schade particulier.

Examentraining (61): schade particulier

Casus
Frank (47) heeft een afspraak met zijn adviseur Schadeverzekeringen particulier. Hij heeft achttien maanden geleden een oldtimerverzekering afgesloten bij verzekeraar X.

 

Gegevens oldtimerverzekering
Dekking                                                          WA-Casco
Oorspronkelijke cataloguswaarde            € 34.500,-
Jaarkilometrage                                           5.000
Aantal werkelijke schadevrije jaren op
de afgelopen premievervaldatum             7

Schade
Frank heeft na de premievervaldatum de volgende drie schades gemeld:
– Schuldschade: Frank reed tegen een klein paaltje, deze schade bedroeg €900. De cascoverzekeraar heeft de schade vergoed, maar Frank heeft de schade aan de verzekeraar terugbetaald.
– Ruitschade: Een steentje veroorzaakte een scheur in de voorruit. Frank moest de gehele voorruit laten vervangen.
– Total loss: Gisteren is Frank op de A15 door een grote vrachtwagen van achteren aangereden. Zijn auto is inmiddels total loss verklaard.

Bij deze casus hoort de volgende bijlage: Bedrijfsregeling 11, Roy-data.

Vraag 1
Frank is zeer kostenbewust en vraagt zich af onder welke dekking ruitschade gedekt zou worden. Wat is het antwoord van de adviseur? Kies de goedkoopste verzekeringsdekking die minimaal ruitschade dekt.

a) WA-dekking.
b) Beperkte cascodekking.
c) Volledige cascodekking.

Toetsterm:
2e.7 De kandidaat kan beoordelen of de motorrijtuigrisico’s van de klant, door de advisering van een of meer motorrijtuig- of aanverwante verzekeringen adequaat worden afgedekt.  

Vraag 2
In welke situatie geeft de verzekeraar geen royementsverklaring af voor Roy-data?

a) Joyce heeft jarenlang schadevrij gereden en gaat tijdelijk studeren in het buitenland. Zij schorst de dekking van haar motorrijtuigenverzekering.
b) Storm verkoopt zijn auto aan Ellen en ontvangt een vrijwaringsbewijs. Hij beëindigt zijn motorrijtuigverzekering.
c) Ahmin ruilt zijn VW-Golf voor een Porsche Cayenne. De verzekeraar verzekert dit soort risico’s niet en beëindigt de polis.

Toetsterm:
3d.3 De kandidaat kan een verzekering aanpassen.

Vraag 3
Nu de oldtimer van Frank total loss is verklaard, heeft hij besloten geen nieuwe oldtimer aan te schaffen. Daarom beëindigt hij zijn verzekering (zes maanden na de laatste premievervaldatum). Hoeveel schadevrije jaren meldt de verzekeraar in Roy-data?

Gebruik voor het beantwoorden van deze vraag de bijlage.

Antwoord: …

Toetsterm:
2e.7 De kandidaat kan beoordelen of de motorrijtuigrisico’s van de klant, door de advisering van een of meer motorrijtuig- of aanverwante verzekeringen adequaat worden afgedekt.

 

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Eerdere examentrainingen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel