nieuws

Achmea Rechtsbijstand onderzoekt aansprakelijkheid in eierschandaal

Schade 1928

Achmea Rechtsbijstand onderzoekt namens gedupeerde kippenboeren welke partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade in het eierschandaal. Volgens het Financieele Dagblad hebben zich inmiddels al zo’n 19 getroffen pluimveehouders gemeld bij de stichting die in de kwestie handelt namens zusterbedrijf Interpolis. Ook bij Univé zouden zich al meerdere gedupeerde boeren hebben gemeld.

Achmea Rechtsbijstand onderzoekt aansprakelijkheid in eierschandaal

De afgelopen weken werden eieren van tientallen leveranciers besmet verklaard nadat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de aanwezigheid van het voor mensen schadelijke anti-bloedluis medicijn Fipronil had vastgesteld. Voor veel van de getroffen boeren leidde het tot het noodgedwongen doordraaien van duizenden eieren, een productiestop tot het middel uit het bloed van de kippen is, tot zelf het compleet ruim van het pluimvee.

Landbouwdieren onverzekerbaar

De vraag is waar de getroffen boeren terecht kunnen voor het verhalen van de schade. Ze kunnen ieder geval geen gebruik maken van een overheidsfonds van de overheid. Dergelijke fondsen worden wel vaker ingezet bij dierziekten. Landbouwdieren zelf zijn door het hoge risico niet verzekeraar.

Aansprakelijk stellen derde

Om toch de schade te verhalen lijkt nu alleen nog het aansprakelijk stellen van een derde te resteren voor de pluimveehouders. Negentien van hen meldden zich via Interpolis al bij Achmea Rechtsbijstand. Achmea onderzoekt daarbij twee manieren om de schade te verhalen zo vertelt woordvoerder Petra van der Voort tegen het FD. “Er is de civielrechtelijke weg en de bestuursrechtelijke weg.”

Aansprakelijkheid NVWA

In het eerste geval zouden Chickfriend, het bedrijfje dat de stallen onder spoot met Fipronil, de Belgische leverancier van het goedje en diens leverancier aansprakelijk kunnen worden gesteld. Bij het bestuursrechtelijke traject worden de pijlen gericht op de NVWA. De toezichthouder zou medio juni al op de hoogte zijn gesteld van de toepassing van Fipronil en pas een maand later zijn gaan optreden. Over de rol van de NVWA zijn inmiddels als Kamervragen gesteld.

Reageer op dit artikel