nieuws

2017 tot nu toe: minder catastrofes

Schade 675

Het jaar 2017 heeft tot nu aanzienlijk minder schade door natuurrampen en andere catastrofes opgeleverd. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van herverzekeraar Swiss Re. Was er in de eerste helft van 2016 wereldwijd nog $ 117 mrd aan rampenschade, dit jaar blijft de teller tot nu toe steken $ 44 mrd.

2017 tot nu toe: minder catastrofes

De economische schade lijkt aanzienlijk lager uit te pakken dan het tienjarig gemiddelde van $ 120 mrd. Van de $ 44 mrd aan schade door natuurrampen en door mensen veroorzaakte rampen in het eerste half jaar van 2017 was $ 23 mrd verzekerd. In het eerste half jaar van 2016 was er nog en verzekerde schade van $ 36 mrd.

Hittegolf Europa

Bij alle rampen kwamen in de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 4.400 mensen om het leven, tegenover 4.800 in dezelfde periode in 2016. Daarbij zijn nog niet de doden door hittegolf die Europa teisterde in juni inbegrepen.

Hagelschade door storm

De grootste schades door natuurrampen ontstonden in de Verenigde Staten, hoofdzakelijk door wervelstormen. De meest kostbare ramp was een vierdaagse storm in mei, met onder meer forse hagelschade in de staat Colorado tot gevolg. Deze storm was alleen al goed voor een schade van $ 2,2 mrd waarvan $ 1,9 mrd verzekerd was.

Vorstschade late lente

De grootste schade buiten Amerika betrof de cycloon Debbie in Australië die eind maart voor $ 1,3 aan verzekerde schade leidde. Tot de andere rampen rekent Swiss Re de ernstige vorstschade in Europa en het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten in de staart van de lente en overstromingen in Peru.

Reageer op dit artikel