nieuws

100 uur ‘schoffelen’ na valse claim met Maserati

Schade 3373

Een vrouw die verzekeraar Achmea wilde oplichten met een vals aanrijdingsformulier heeft een taakstraf gekregen van 100 uur. Dat vonniste de rechtbank Den Haag deze week. De automobilist zou met haar Maserati Coupé zijn aangereden op een rotonde. Het ongeluk heeft echter nooit plaatsgevonden en de gefotografeerde schade is volgens Achmea bij andere evenementen ontstaan.

100 uur ‘schoffelen’ na valse claim met Maserati

De vrouw diende bij Achmea een aanrijdingsformulier in met de situatieschets van een ongeval op een rotonde aan de N207 tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn. Zij zou daar met haar Maserati Coupé in botsing zijn gekomen met een Opel Vectra. De Maserati reed 30 km/h, de Opel 50. km/h. De auto van de verdachte is daarna total loss weggesleept. Behalve een aanrijdingsformulier stuurde ze Achmea ook een koopcontract van haar auto, met daarop een koopprijs van €21.750.

Schade ontstaan in stilstand

Achmea twijfelde echter aan de juistheid van beide stukken en liet een verkeersongevallenanalyse uitvoeren. Hieruit bleek dat de schade aan de Maserati niet is ontstaan bij de geschetste botsing, maar bij meerdere evenementen. Bij het ontstaan van die schades zou de Maserati volgens de analyse nagenoeg stil moeten hebben gestaan. Ook de schade aan de Opel Vectra past niet bij een botsing met 50 km/h. Een deel van de schade aan de Opel komt doordat ermee tegen een poort of garage is gereden.

Geen politiemelding, geen takelwagen

Ook de politie deed onderzoek naar de fraudezaak. Die vindt het vreemd dat op het tijdstip van het ongeval daar geen melding van is binnengekomen. Uit het rechtbankvonnis: “Gelet op het feit dat de N207 een eenbaansweg betreft en er rond dat tijdstip altijd veel verkeer over deze weg rijdt, is het zeer waarschijnlijk dat er bij een ongeval op deze weg een verkeersopstopping zou zijn ontstaan waarvan dan, bij een aanrijding van dergelijke aard, zeer waarschijnlijk een melding zou zijn gedaan, aldus de politie.”

Bovendien heeft de bedrijfsleider van het bedrijf dat de Maserati zou hebben weggesleept tegen de politie verklaard geen takelwagen in bezit te hebben. Zijn zaak sleept nooit auto’s weg.

Valsheid in geschrifte

De rechtbank Den Haag acht hiermee bewezen dat het ongeval waarvoor de schade werd geclaimd, nooit heeft plaatsgevonden. Omdat de vrouw heeft aangegeven het aanrijdingsformulier te hebben ingevuld en ondertekend en de situatieschets heeft getekend, vindt de rechter dat valsheid in geschrifte is gepleegd. De rechter kon niet vaststellen of de vrouw ook de persoons- en autogegevens van de bestuurder van de Opel Vectra had ingevuld.

Vrijspraak van vervalsing koopcontract

Evenmin staat voor de rechter vast dat het koopcontract vals is, zoals Achmea vermoedt. De verkoper heeft zelf gezegd dit koopcontract niet te hebben ondertekend en dat het bedrag niet juist is, maar daartegenover staan verklaringen van de vrouw, haar partner en schoonmoeder die verklaren dat het contract wel door deze verkoper is ondertekend en dat het bedrag klopt. Op dit onderdeel wordt de vrouw vrijgesproken.

Ondermijnend

De officier van justitie had 180 uur taakstraf geëist. De rechter legt er daar 100 uur van op. Voldoet ze die niet naar behoren, dan geldt vervangende hechtenis van 50 dagen. “Door op deze wijze te handelen heeft verdachte geprobeerd een grote som geld te bemachtigen, geld waar zij geen recht op had. Door dit handelen heeft verdachte op ernstige wijze het vertrouwen geschaad dat tussen een verzekeraar en een verzekeringnemer moet kunnen bestaan en hiermee ondermijnt zij op grove wijze het stelsel van verzekeringen”, concludeert de rechter. “De rechtbank rekent het verdachte aan dat zij uit puur financieel eigenbelang heeft gehandeld en er daarmee blijk van heeft gegeven niet geïnteresseerd te zijn in de schade die zij met haar handelen aanricht.”

Reageer op dit artikel