nieuws

Swiss Re gaat koraalrif bij Mexicaans schiereiland Yucatán verzekeren

Schade 337

Het koraalrif bij de Mexicaanse toeristentrekpleister Cancún krijgt een eigen verzekeringspolis. Swiss Re gaat het koraal verzekeren. Daarmee hoopt de Zwitserse herverzekeraar dat het rif na een orkaan sneller kan worden hersteld en dat de toeristenindustrie meer doet om het koraal te beschermen.

Swiss Re gaat koraalrif bij Mexicaans schiereiland Yucatán verzekeren

Alex Kaplan, vicepresident global partnerships van Swiss Re, noemt het product dat wordt ontwikkeld “game-changing”. Hij zegt dat tegen Bloomberg Businessweek. Bij de nieuwe koraalverzekering van de Zwitserse herverzekeraar worden de hoteleigenaren de polishouders. Hun hotels aan het strand worden beschermd door het rif, dat met een lengte van ruim 1100 kilometer het grootste is op het westelijk halfrond. Het vakantieoord wordt door klimaatverandering steeds vaker blootgesteld aan stevige stormen, sommige zelfs met orkaankracht.

Koraal gezond houden

Tot nu toe werd het rif voor de kust van schiereiland Yucatán beschermd door de Mexicaanse overheid. Swiss Re stelt dat de nieuwe verzekering hoteleigenaren snel kan uitbetalen na een harde storm. Met het geld dat ze krijgen kunnen ze niet alleen het strand opknappen maar ook de schade aan het rif laten herstellen. De koraalverzekering voorziet nog in een ander mechanisme. De toeristenindustrie zal zich meer inspannen om het koraal gezond te houden. Doen ze dat niet, dan dreigen hogere premies voor de verzekering.

Belastinggeld

In 2005 veroorzaakte orkaan Wilma $7,5 miljard schade aan de Mexiaanse kustlijn. De eigenaren van strandhotels moesten daarna extra belasting betalen voor de restauratie van de stranden en het koraalrif. Een vertegenwoordiger van de hotels zegt tegen Bloomberg dat hij geen idee heeft waar dat belastinggeld terecht is gekomen. Natuurbeschermingsorganisatie The Nature Conservancy kwam daarom met een ander plan: laat hoteleigenaren die belasting aan een verzekeraar betalen in de vorm van premies.

Voordeel van deze koraalverzekering is dat snelle uitbetaling betekent dat ook snel met opknapwerkzaamheden kan worden begonnen. “Snel in actie komen na een orkaan is cruciaal”, zegt María del Carmen García Rivas, directeur van het natuurpark waar het rif onder valt. “Als je jezelf verwondt en je grijpt snelt in, dan is de kans groter dat je weer gezond wordt. Met koraal werkt dat net zo.”

Veel potentie

Door klimaatverandering neemt de kans op orkanen en overstromingen toe. Verzekeraars vragen overheden haast te maken met maatregelen om klimaatrisico’s te beperken. In Mexico neemt Swiss Re het heft nu in eigen hand. The Nature Conservancy denkt dat ook andere landen baat hebben bij een koraalverzekering. Ten minste 26 landen worden volgens die organisatie beschermd door een koraalrif en zijn er economisch afhankelijk van. “De potentie is groot”, beaamt ook Kaplan van Swiss Re, tegen Bloomberg. “In plaats van dat de kosten voor natuurrampen worden opgehoest door de belastingbetaler, hebben we een andere manier gezocht om deze risico’s te verzekeren.” Of het concept werkt, is nog niet bekend. Het moet zich nog bewijzen.

Reageer op dit artikel