nieuws

Opsporingsdiensten delen nu ook gegevens zorgfraudeurs met verzekeraars

Schade 343

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de toename van fraude binnen de zorg. Er lijkt een doorbraak te zijn voor de aanpak daarvan. Opsporingsdiensten delen sinds kort informatie over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders.

Opsporingsdiensten delen nu ook gegevens zorgfraudeurs met verzekeraars

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat zorgverzekeraars zich zorgen maken om de toename van fraude in de wijkverpleging. In totaal 1284 fraudeonderzoeken leverden 24,8 mln euro aan onterechte declaraties op. Bij 18,9 mln euro daarvan bleek het daadwerkelijk te gaan om fraude. Dat is € 7,7 mln meer dan in 2015.

Sinds 1 juni informatie-uitwisseling

Volgens het Financieele Dagblad (FD) is er nu een doorbraak in de aanpak zorgfraude en mogen opsporingsdiensten sinds kort informatie delen over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders. Door de gegevensuitwisseling hebben instanties nu meer touwtjes in handen en wordt het lastiger voor frauderende ondernemers om bedrijven op papier op te zetten en het geld voor zichzelf houden. Privacyregels hielden tot voor kort de uitwisseling van gegevens tegen waardoor het Openbaar Ministerie zorgverzekeraars niet konden waarschuwen. Uit onderzoek van het FD blijkt dat het Ministerie van Justitie sinds 1 juni informatie-uitwisseling toestaat. De Inspectie Sociale Zaken en de Fiscale opsporingsdienst (Fiod), die het grote deel van de fraude-onderzoeken verrichten, mogen sinds begin juni informatie uit lopende strafrechtelijke onderzoeken naar zorgfraude uitwisselen.

Gemeenschapsgeld

“De mogelijkheid om actief informatie uit te wisselen, is een doorbraak in de aanpak van zorgfraude”, zegt Marjolein Verwiel officier van justitie bij het Functioneel Parket, gespecialiseerd in fraude, in het FD. “Zorgfraude is zo schokkend, omdat het gaat om kwetsbare mensen die door frauduleus gedrag geen of te weinig zorg krijgen. Bovendien gaat het om gemeenschapsgeld dat niet aan zorg wordt besteed.”

Onterecht voordeel

Zorgverzekeraars spreken van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. Opnieuw deed de meeste fraude zich voor in de PGB-regeling binnen de Wlz/AWBZ (13,5 mln). Als tweede volgt de wijkverpleging met ruim €2 mln.

Reageer op dit artikel