nieuws

Lloyds: ‘Cyberaanval kan net zo duur uitpakken als orkaan Katrina’

Schade 204

Lloyd’s of London waarschuwt dat de schade door een cyberaanval net zo groot kan zijn als grote natuurrampen, zoals de gevolgen van orkanen Katrina en Sandy. Een serieuze cyberaanval kan de wereldeconomie volgens de verzekeringsmarkt opzadelen met een kostenpost van $120 miljard.

Lloyds: ‘Cyberaanval kan net zo duur uitpakken als orkaan Katrina’

Het grootste risico noemt Lloyds een hack die een cloudserviceprovider lamlegt. De kosten daarvan worden geschat op $53 miljard. Er zijn echter veel onzekerheden. Dat bedrag is een gemiddelde, volgens Lloyd’s moet rekening gehouden worden met een schadepost die van $15 miljard kan oplopen naar $121 miljard.

Natuurrampen

Dat betekent dat de schade hoger kan uitvallen dan die van orkaan Katrina in 2005, constateert The Guardian die over de risico-inschatting van Lloyd’s schrijft. De economische schade van orkaan Sandy in 2018 wordt geschat op $50 tot $70 miljard.  “Net zoals sommige van de ergste natuurrampen kunnen cybergebeurtenissen een ernstige impact hebben op bedrijven en economieën en de kosten van de verzekeraars drastisch verhogen”, zegt CEO Inga Beale tegen de Britse krant. “Verzekeraars moeten ervoor zorgen dat premies gelijke tred houden met de cyberdreigingen.”

Na het platleggen van een serviceprovider is een aanval op computersystemen die door veel bedrijven wereldwijd wordt gebruikt, het op een na grootste risico, aldus Lloyd’s. Zo’n cyberaanval kan volgens de berekeningen voor maximaal $28,7 miljard in de papieren lopen. Het grootste deel van die verliezen is nu niet verzekerd.

Klimaatverandering blijft risico nummer 1

Trevor Maynard, hoofd innovatie van Lloyd’s, denkt echter dat voor de lange termijn klimaatverandering het grootste risico blijft voor verzekeraars. “Als er mensen bij betrokken zijn, veranderen risico’s van jaar tot jaar: van cyberaanvallen naar terrorisme of politieke risico’s bijvoorbeeld. Klimaatverandering heeft invloed op de wereldwijde economische structuur en de voedsel- en watervoorziening. Het is alsof je een supertanker wilt keren. We kunnen daar niet over 30 jaar mee beginnen als het slecht gaat, we moeten daarmee nu van start.”

Reageer op dit artikel