nieuws

Digitale branddeuren ontbreken bij midden- en kleinbedrijf in Nederland

Schade 696

In Nederland zijn duizenden computerservers kwetsbaar voor het lek dat zowel door het Wannacry-virus als het Oekrainse sabotagevirus dat de afgelopen week werd gebruikt. Dat komt omdat bij veel bedrijven digitale branddeuren ontbreken.

Digitale branddeuren ontbreken bij midden- en kleinbedrijf in Nederland

“Veel bedrijven knopen alles maar aan elkaar”, vertelde beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof afgelopen zondag in het NOS-journaal. Daardoor kan een virus veel schade aanrichten, zoals bij Maersk, moederbedrijf van containerterminal APM in Rotterdam, waar het virus zich naar vestigingen wereldwijd kon verspreiden.

Digitale branddeuren

Net als bij een fysiek gebouw, kan een virus worden ingedamd door digitale branddeuren aan te brengen. ‘Netwerksegmentatie’ zorgt ervoor dat een deel van het netwerk kan worden afgesloten bij een virusuitbraak. Het is een van de basismaatregelen die bedrijven zouden moeten nemen volgens het Nationaal Cyber Security Centrum van de Nederlandse overheid. Maar veel bedrijven doen dat niet.

Kritieke infrastructuur

Banken, energiebedrijven en andere onderdelen van de kritieke infrastructuur hebben het vaak wel goed voor elkaar. Maar midden- en kleinbedrijven niet. “Ook multinationals die allerhande bedrijven hebben opgekocht en samengevoegd hebben zich vaak niet goed beveiligd. Al die netwerken worden aan elkaar geknoopt”, aldus Ruwhof.

Dat wordt nu echt gevaarlijk, zegt beveiligingsdeskundige Tom van de Wiele van F-Secure. “Aanvallers hebben nu gezien wat er mogelijk is. De volgende aanval zal nog heftiger zijn.”

Lekke computers

“Op dit moment zijn er nog bijna 16.000 computers kwetsbaar”, zegt Victor Gevers van de non-profitorganisatie GDI. Als een aanvaller daar in weet te breken, is het een fluitje van een cent om het hele netwerk te infecteren.

Reageer op dit artikel