nieuws

Aangifte tegen Ggz-instelling die yoga wilde declareren bij zorgverzekeraars

Schade 971

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft eind vorige maand aangifte wegens valsheid in geschrifte gedaan tegen de ggz-instelling Vitalis. De Eindhovense instelling zou met een nepmail zorgverzekeraars hebben willen wijsmaken dat yoga en massages door de NZa waren goedgekeurd als psychiatrische behandeling. Onder de gedupeerden bevinden zich 300 yogadocenten, masseurs en andere behandelaars die inleggeld moesten betalen om te mogen werken voor Vitalis.

Aangifte tegen Ggz-instelling die yoga wilde declareren bij zorgverzekeraars

De zaak kwam aan het rollen toen medeoprichter van Vitalis Niels Schellen in mei dan de Volkskrant meldde dat hij een manier had gevonden om onverzekerde zorg toch verzekerd te krijgen. Door massages, yoga en meditatie te labelen als ‘dagbesteding’ zou deze zorg declarabel zijn voor de basisverzekering.

Passages weggehaald

De NZa zou hiervoor volgens Vitalis, inmiddels omgedoopt in Cura Clinics, toestemming voor hebben verleend en schermde als bewijs hiervoor richting een factoringsbedrijf met een mail van de zorgautoriteit. Deze mail bleek uit navraag bij het factoringsbedrijf bij de toezichthouder echter vervalst. Uit een oorspronkelijke mail van de NZa, waarin de toezichthouder juist aangaf niet te willen bemiddelen, waren passages weggehaald en andere toegevoegd. Volgens de Nza heeft commercieel directeur Schellen de mail vermoedelijk aangepast. Hij stelt in een reactie aan de Volkskrant van niets te weten. “’Ik weet van niks, mijn naam is haas.”

Dronken rijden

Het is niet de eerste keer dat Schellen in opspraak raakt. In 2011 veroorzaakte hij een ongeval toen hij dronken achter het stuur kroop. Hij was toen directeur van AddictionCare, een instelling voor verslavingszorg. Ook AddictionCare had onder verzekeraars de naam te creatief te zijn met het declareren van dagbesteding.

Eerder deze maand werd bekend dat in de aanpak van de toenemende fraude binnen de zorg opsporingsdiensten sinds kort  informatie over zorgfraudeurs delen met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders.

Reageer op dit artikel