nieuws

34 maanden cel geëist tegen vrouw die €2,5 miljoen PGB-geld onttrok aan CZ

Schade 1232

Het openbaar ministerie heeft 34 maanden cel geëist tegen een 56-jarige vrouw die voor miljoenen heeft gefraudeerd met PGB-gelden. Zorgverzekeraar CZ zou voor in ieder geval €2,5 miljoen gedupeerd zijn. Daarnaast hebben particulieren samen €1 miljoen misgelopen en zou de vrouw ook nog €1,5 miljoen hebben witgewassen.

34 maanden cel geëist tegen vrouw die €2,5 miljoen PGB-geld onttrok aan CZ

De vrouw uit Eindhoven en haar bureau ‘De Zwarte Stokroos’ zou van klanten hun rekeningnummer, pasjes, pincode en DigiD hebben gevraagd. Ook liet ze bankpost bij haar bezorgen, aldus het Eindhovens Dagblad dat over de rechtszaak schrijft. Gezonde klanten werden ziekgemeld en anderen kregen ernstigere kwalen toegeschreven dan ze hadden.

‘Beste bedoelingen’

De vrouw zei volgens de krant dat alles “met de beste bedoelingen” gebeurde. “Sommige klanten kregen te weinig zorg zodat ze dat met geld van anderen betaalde.” Ook haar ex en dochter zouden bij de PGB-fraude betrokken zijn geweest. Zij hoorden respectievelijk 16 en 24 maanden cel tegen zich geëist. Zorgverzekeraar CZ vordert de verdwenen miljoenen terug van de vrouw en van haar klanten.

Chaos

Vorig jaar registreerden zorgverzekeraars voor €13,5 miljoen aan fraude met PGB-gelden. Hoe groot de schade precies is die de 56-jarige Eindhovense aanrichtte bij CZ, is nog onduidelijk. Volgens het Eindhovens Dagblad kreeg het OM geen volledig overzicht over de verdwenen geldstromen. CZ kwam zo’n chaos tegen dat het de afgesloten boekjaren dicht laat.

Reageer op dit artikel