nieuws

Verzekeraars steeds transparanter over afschrijvingslijsten

Schade 1212

Steeds meer verzekeraars zijn transparanter over hun afschrijvingslijsten zo meldt het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond is blij met iedere stap die het imago van de bedrijfstak vergroot.

Verzekeraars steeds transparanter over afschrijvingslijsten

Jarenlang is er over gepraat en geschreven: de manier van afschrijven van spullen door bijvoorbeeld slijtage, schade of doordat er nieuwe modellen op de markt komen. Verzekeraars hanteren daar eigen afschrijvingslijsten voor en die lijsten worden steeds steeds vaker openbaar. Het Verbond meldt: “Zo’n negen maanden geleden stelde het televisieprogramma Radar het probleem aan de kaak: hoeveel afschrijving hanteert welke verzekeraar? Dat afschrijvingspercentage is bepalend voor de uitkering die een klant krijgt, stelt Radar, die op zijn site een verhelderend voorbeeld geeft. Radar claimde een twee jaar oude camera van 350 euro bij twee verschillende verzekeraars. De een schrijft de camera in drie jaar af en bij de andere is dat vijf jaar. Relevant om te weten, vindt Radar, want in het eerste geval bedraagt de uitkering 117 euro en in het tweede geval 210 euro.”

Rechten van de klant

Independer riep verzekeraars tijdens deze Radar uitzending op om afschrijvingslijsten voor inboedel en reisbagage openbaar te maken. Met de oproep aan de verzekeraars hoopte Independer duidelijkheid te creëren en zei destijds: “Wij vinden dat de afschrijvingslijsten openbaar moeten worden. Op die manier weet een klant waar hij recht op heeft bij schade of diefstal.” Na grote verzekeraars als ASR, Aegon en Nationale Nederlanden heeft begin deze maand ook Univé zijn afschrijvingslijsten openbaar gemaakt.

 

Reageer op dit artikel