nieuws

Rotterdam sluit als enige gemeente mantelzorgers uit van gratis verzekering

Schade 687

Mantelzorgers in Rotterdam moeten het doen zonder gratis gemeentelijke vrijwilligersverzekering. De havenstad is de enige gemeente in Nederland die deze groep uitsluit. Dat blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC).

Rotterdam sluit als enige gemeente mantelzorgers uit van gratis verzekering

Vrijwel alle 388 gemeenten sluiten een collectieve vrijwilligersverzekering af voor mensen die binnen de gemeente actief zijn als vrijwilliger of mantelzorger. Zij zijn gedekt als hen iets overkomt bij hun werkzaamheden. Ook hebben ze een aansprakelijkheidsdekking. Rotterdam is de enige uitzondering hierop: in de Maasstad moeten mantelzorgers zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor hun zorgwerkzaamheden.

Polis via Achmea

Veel gemeenten regelen de collectieve verzekering via de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die is ondergebracht bij Centraal Beheer. Rotterdam heeft zich in eigen beheer verzekerd bij Achmea en daarbij zijn mantelzorgers dus niet in de polis opgenomen. Bovendien moeten vrijwilligers zich actief aanmelden voor deze verzekering, terwijl dat in bijna alle andere gemeenten automatisch gebeurt.

Volgens het onderzoek van het AIC zijn veel gemeentelijke vrijwilligerspolissen secundaire verzekeringen. Dit betekent dat de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger of mantelzorger, of die van de instelling waarvoor hij werkt, altijd voorgaat op de verzekering van de gemeente.

Gemeenten spreken elkaar tegen

Het AIC constateert dat veel gemeenten vaak onvolledige of zelfs onjuiste informatie verspreidt over de vrijwilligersverzekering. Soms staat in brochures nog dat mantelzorgers zijn uitgesloten, terwijl dat volgens het AIC niet het geval is. Ook spreken gemeenten elkaar tegen. Zo zegt de ene gemeente dat vrijwilligers hun eigen aansprakelijkheidsverzekering wel kunnen opzeggen, terwijl andere gemeenten met dezelfde VNG-polis aanraden dat niet te doen.

Reageer op dit artikel