nieuws

Nederlander schat risico op aanslag hoog in

Schade 492

Vier op de tien Nederlanders achten de kans op een terroristische aanslag in Nederland groot. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het risico om zelf slachtoffer te worden van een terreurdaad wordt kleiner ingeschat.

Nederlander schat risico op aanslag hoog in

Bijna 70% van de volwassenen zegt zich wel eens zorgen te maken over een mogelijke terroristische aanslag in Nederland, 16% zegt deze zorgen zelfs vaak te hebben. Ondanks deze zorgen geeft slechts 4% van de volwassenen aan dat zij de kans groot achten zelf slachtoffer van terreur te worden. Bijna drie kwart denkt dat deze kans klein is.

Zenuwachtig gedrag

Desondanks geeft bijna 4 op de 10 volwassenen (38,5%) aan in het dagelijkse leven alert te zijn in verband met een mogelijke terroristische aanslag. Zij zeggen vooral op verdachte personen of verdacht gedrag te letten, zoals zenuwachtig gedrag, of personen die rondhangen op plaatsen waar zij schijnbaar niet hoeven te zijn. Ook wordt specifiek gelet op mensen met grote rugzakken of koffers, en op mensen met een buitenlands uiterlijk.

Onbeheerde tassen of koffers

Daarnaast geeft een groot deel van de mensen aan dat zij in het algemeen meer om zich heen kijken, vooral op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn zoals grote evenementen, treinstations, vliegvelden en winkelcentra. Verdachte situaties, zoals onbeheerde tassen of koffers, worden eveneens regelmatig in de gaten gehouden.

Vakantiegangers mijden Turkije

Een deel van de bevolking vertoont ook mijdgedrag. Bijna de helft van de volwassenen vemijdt vakantiebestemmingen in verband met de ervaren terreurdreiging. Vooral Turkije is hiervan de dupe. In mindere mate wordt het reizen per vliegtuig (7%) en het bezoeken van bepaalde plaatsen in Nederland, zoals grote evenementen, vermeden (7%). Een kleine groep van 3% kiest er vanwege een mogelijke aanslag voor om niet met het openbaar vervoer te reizen.

Reageer op dit artikel