nieuws

Helft aanbieders woonverzekeringen kijkt niet verder dan postcodecijfers

Schade 1487

Iets meer dan de helft van de 35 aanbieders van inboedel- en opstalverzekeringen aanbieders baseert de premie nog op de vier postcodecijfers. Acht verzekeraars voegen ook de postcodeletters toe en nog eens acht betrekken ook het huisnummer er bij. Tot zover de toepassing van big data, meldt onderzoeksinstituut MoneyView in een special item over woonverzekeringen.

Helft aanbieders woonverzekeringen kijkt niet verder dan postcodecijfers

Steeds meer verzekeraars maken binnen de acceptatie en premiebepaling gebruik van een bepaalde vorm van big data, aldus MoneyView. “Dit is op verschillende gebieden te merken. De dienstverlening wordt bijvoorbeeld klantgerichter. Consumenten hoeven steeds minder informatie door te geven bij het afsluiten van een inboedel- of opstalverzekering. Bij het invullen van
een postcode op een website weten veel maatschappijen al wat voor type woning het is en wat bijvoorbeeld de oppervlakte en inhoud zijn. Dit heeft als voordeel voor maatschappijen dat zij exact weten wat voor pand zij verzekeren.”

Klant en locatie

Tevens hebben maatschappijen de mogelijkheid om de premies meer op de klant en locatie af te stemmen. Op basis van bijvoorbeeld inbraakcijfers kan een regionale premiedifferentiatie toegepast worden. Ook op basis van persoonlijker informatie worden premies vastgesteld. Deze informatie kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een spaar- of kredietverleden van een klant, de leeftijd van de kinderen, of het gegeven dat de bewoners frequente vakantiegangers zijn. “Hierbij is deze informatie niet één op één terug te leiden naar de huidige bewoners van een adres, maar wordt dit geschat op basis van harde data of op een bepaald meetmoment uit het verleden”, zegt MoneyView.

Minder dan de buurman

Van de 35 aanbieders van inboedel- en opstalverzekeringen is er volgens MoneyView maar één die geen regioverdeling toepast. “Dit betekent dat zij als enige puur kijkt naar het object (type woning, oppervlakte) en de persoonsgegevens (gezinssituatie, inkomen, leeftijd). Acht aanbieders passen op straatniveau (postcodecijfers + postcodeletters) een regio-differentiatie toe. Op dit moment baseren eveneens acht verzekeraars de premie op basis van de postcode plus het huisnummer. In deze gevallen kan de situatie zich voor doen dat iemand minder betaalt dan zijn of haar buurman met exact hetzelfde huis en exact dezelfde persoonlijke situatie. Iets meer dan de helft van de aanbieders baseert de premie echter nog op de vier postcodecijfers.”

Premies stijgen

Uit het onderzoek van MoneyView blijkt verder dat de premies woonverzekeringen harder stijgen dan inboedel- en herbouwwaarde. “Met name de premies opstalverzekeringen tegen allrisk dekking stegen met 11,5% fors door ten opzichte van 2015. De premiestijging van de inboedelverzekering met allrisk dekking bleef daar bij achter, maar is met 5,5% nog steeds significant”, schrijven de onderzoekers.

De premies van woonverzekeringen zijn nauw gerelateerd aan de onderliggende inboedel- en herbouwwaardes, leggen de onderzoekers uit. “Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor ‘waardemeters’ ontwikkeld. Als de onderliggende verzekerde bedragen stijgen door indexaties, stijgen de premies als vanzelf mee. Als tegen deze indexaties wordt gecorrigeerd, is nog steeds een premiestijging waar te nemen. Opvallend is overigens dat de indexatie van de inboedelwaardes de laatste twee jaar negatief is; de inboedelwaarde valt gemiddeld 6% lager uit dan in 2015, terwijl de allrisk premies in die periode gemiddeld juist met 5,5% stegen. De reden voor deze stijging is dat er een toenemend aantal schadeclaims is voor mobiele elektronica. Bij inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking (EUG) zijn dergelijke claims uitgesloten. Hier was er dan ook sprake van een premiedaling met gemiddeld 4%.”

Reageer op dit artikel