nieuws

Eigenaren prijzige jachten kunnen niet meer terecht bij Delta Lloyd en Unigarant

Schade 6067

Het is een luxeprobleem maar veel eigenaars van jachten met een waarde vanaf € 500.000 zullen op zoek moeten naar een andere verzekeraar. Delta Lloyd en Unigarant, voorname aanbieders in dit segment, stoppen met het verzekeren van dure vaartuigen. De oplopende schadelast speelt een belangrijke rol bij dit besluit.

Eigenaren prijzige jachten kunnen niet meer terecht bij Delta Lloyd en Unigarant

Delta Lloyd begint per 1 september met het ‘uitfaseren’ van de verzekeringen voor schepen vanaf € 500.000. De verzekeraar biedt in dit segment al geen nieuwe polissen meer aan. Klanten met een lopende verzekering hebben wel de mogelijkheid om deze per contractvervaldatum (tegen de voorwaarden en premiestelling van Delta Lloyd) voort te zetten bij W.A. Hienfeld. Delta Lloyd maakt, los van de waarde van het schip, een uitzondering voor handelsvoorraadverzekeringen en de verzekeringen voor woonschepen.

Dure schepen in Middellandse Zee

Volgens woordvoerder Marijke Peijnenburg gaat het om een strategische keuze: “Onze expertise betreft de Nederlandse markt, daar zijn wij de grootste watersportverzekeraar, met veel kennis en expertise op het gebied van acceptatie en schadebehandeling (en een schadeherstelnetwerk). Deze duurdere schepen bevinden zich meestal in het buitenland (bijv. Middellandse Zee) en daar ligt niet onze  expertise. Wij willen de beste in ons aandachtsgebied zijn, zodat wij samen met de adviseur klanten zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen.”

Ontwikkeling schadelast

Collega-woordvoerder Klaas Kregel van Unigarant stelt wat concreter dat de oplopende schadelast ook voor Unigarant een rol heeft gespeeld om jachten vanaf € 500.000 niet langer te verzekeren. “We hebben de strategische keuze gemaakt om ons in onze watersportportefeuille te richten op commodity. Dit zijn de boten in het reguliere segment met een maximale waarde van €500.000. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk. In het verleden hebben wij wel duurdere boten verzekerd. Niet in grote aantallen, maar desondanks legde dat een grote druk op de ontwikkeling van de schadelast in onze portefeuille.” Unigarant heeft inmiddels alle polishouders met jachten van meer dan € 500.000 aangeschreven en beëindigd.

Onrust onder jachteigenaren

Volgens Didier L’Ortye van het Eindhovense Paul L’Ortye Yachtverzekeringen heeft de stap van Delta Lloyd en Unigarant geleid tot veel onrust bij eigenaren van dure jachten. “Eigenaren van luxe jachten kunnen nog vrijwel uitsluitend terecht bij buitenlandse verzekeraars. De premies zijn over het algemeen hoger, want de buitenlandse verzekeraars zijn niet altijd op de hoogte van de Nederlandse markt en zijn risico’s”, aldus L’Ortye.

Dekking ‘eigen gebrek’

Volgens L’Ortye zijn de premies jarenlang gedrukt terwijl de schadelast steeg. “Zo werd de dekking voor ‘eigen gebrek’ onbeperkt aangeboden. Dat is een dekking voor materialen en apparatuur die iets ander doen, dan ze behoren te doen. Bijvoorbeeld een oliepomp die door onder hoge druk vastloopt. De grens tussen eigen gebrek en slijtage is flinterdun en moeilijk te bepalen. Zeker voor schepen die in het buitenland liggen, is het naderhand voor verzekeraars ondoenlijk om te bepalen wat er precies aan de hand was.” Kregel stelt desgevraagd dat ‘eigen gebrek’ “niet specifiek” reden is geweest voor Unigarant om dure jachtverzekeringen te beëindigen.

Superjacht van 30 meter

L’Ortye speelt als coverholder voor het Lloyd’s MS Amlin syndicaat handig in op de vraag van eigenaren die nu in allerijl zoeken naar een verzekering voor hun dure boot.  L’Ortye: “Als coverholder kun je een vertaalslag maken tussen de Nederlandse markt en Lloyd’s. De premies zijn hierdoor redelijker en beperkingen in de limieten zijn er vrijwel niet bij Lloyd’s. Het verzekeren van een superjacht van 30 meter met bemanning is geen uitzondering.”

Reageer op dit artikel