nieuws

Turien en Co lanceert schadeverzekering voor 3D-printende consument

Schade 2324

Turien en Co gaat zaak- en letselschade verzekeren die veroorzaakt wordt door ondeugdelijk producten uit een 3D-printer. Met de nieuwe 3D-verzekering richt het volmachtbedrijf zich op ‘prosumers’, consumenten die thuis hun eigen producten printen: van telefoonhoesjes en vazen tot fietsonderdelen. “Het thuisgebruik van de 3D-printer zal een vlucht nemen, en daarmee de behoefte aan een verzekering.”

Turien en Co lanceert schadeverzekering voor 3D-printende consument

De nieuwe 3D-verzekering komt voort  uit nieuwsgierigheid, vertelt Sandra Dekker, productspecialist bij volmachtbedrijf Turien en Co. “We hebben een sterk geloof dat de markt van prosumers, producerende consumenten, de toekomst zal zijn. We willen van deze ontwikkeling leren.”

Zaakschade of letselschade

Een 3D-printer op zolder of in een werkkamer wordt steeds normaler, verwacht Dekker. De prijzen van deze printers dalen en de mogelijkheden worden groter. 3D-printen is niet meer alleen voor hobbyisten die een telefoonhoesje of sleutelhanger willen printen. Onder de printkop komen steeds geavanceerdere onderdelen voor allerhande apparaten vandaan.

Dekker: “De 3D-verzekering is bedoeld voor particulieren en prosumers die printen voor eigen gebruik, maar ook voorwerpen op kleine, niet-zakelijke schaal verkopen. De verzekering keert uit als zo’n 3D-voorwerp gebrekkig blijkt en de afnemer hierdoor zaakschade of letselschade lijdt.”

Lekkende vaas

Het klassieke voorbeeld is volgens Dekker de 3D-geprinte koffiemok waarvan een oortje afbreekt, waardoor iemand drank over zijn splinternieuwe spijkerbroek gooit. “Maar je kunt ook denken aan een vaasje uit de 3D-printer dat boven op een audio-installatie staat, maar blijkt te lekken. Of stel dat iemand je wel even helpt een onderdeel van je fiets te vervangen, en dat dat onderdeel niet blijkt te deugen. Dat kan tot serieuze letselschades leiden.”

Geen aansprakelijkheidsvereiste

Kracht van de verzekering noemt Dekker het ontbreken van een aansprakelijkheidsvereiste. “De aansprakelijke partij aanwijzen is lastig bij 3D-printen, want er zijn veel schakels betrokken. Van de producent van de printer tot die van het filament (het printmateriaal), en van degene die het 3D-voorwerp ontwerpt tot degene die het print. Daarom kijken we niet naar aansprakelijkheid. Zorgt een gebrekkig geprint voorwerp voor schade, dan keren we uit.”

Uiteraard zijn er een paar uitsluitingsgronden. De verzekering geldt niet voor professionele printers. Enkel particulier gebruik is gedekt, maar het is geen bezwaar als je een vergoeding vraagt voor producten die je voor anderen print. Verder zijn technologische onderdelen voor motor-, lucht- en ruimtevaartuigen uitgesloten, evenals (para)medische toepassingen en verboden producten. Ook mag er bij het veroorzaken van schade geen opzet in het spel zijn.

Behoefte moeilijk te toetsen

De premie voor de 3D-verzekering bedraagt € 29,75 per jaar. Dekker spreekt van een succes als in het eerste jaar tussen de 50 en 100 polissen worden afgesloten. Dat kan enkel via het intermediair. Hoe groot de behoefte voor de nieuwe verzekeringsvorm is, vindt de productspecialist moeilijk in te schatten. “Die zal nu nog vrij  laag zijn. Mensen die een 3D-printer hebben, verwachten niet direct dat hun creaties tot schades zullen leiden. Maar wij denken dat 3D-printen een vlucht zal nemen, ook het thuisgebruik. Daarmee zal ook de vraag naar een verzekering groeien.”

Reageer op dit artikel