nieuws

Stalen plaat in strijd tegen plofkraken

Schade 989

Vijf geldautomaten van Rabobank met het hoogste schaderisico in de regio Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard zijn sinds deze week ’s nachts afgesloten met een stalen plaat. Volgens RTV Rijnmond wil de coöperatieve bank daarmee hun automaten en de nabije omgeving beschermen tegen het toenemend aantal plofkraken. Ook elders in het land zouden de lokale banken maatregelen nemen tegen criminelen die de automaten op willen blazen.

Stalen plaat in strijd tegen plofkraken

Bij vijf geldautomaten van Rabobank in Middelharnis, Dirksland, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Klaaswaal kunnen klanten de komende tijd ’s avonds en ’s nachts niet meer pinnen. De automaten worden afgeschermd met een stalen plaat die er ’s ochtends weer vanaf wordt gehaald.

Tijdelijke maatregel

Richard van Maurik van Rabobank Het Haringvliet stelt tegenover RTV Rijnmond dat het om een tijdelijke maatregel gaat. De Rabobank in de regio Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard is volgens hem niet de enige bank die maatregelen neemt. “Elke bank maakt zijn eigen afwegingen”, zegt Van Maurik. Zo zet de Rabobank Rijn en Veenstromen (regio Woerden) ’s nachts bewakers in en sluit het eveneens sommige automaten af.

Toename aantal plofkraken

Banken worden de afgelopen jaren, na een periode van scherpe dalingen, weer geconfronteerd met een toename van het aantal plofkraken. Waren er in 2014 nog 44 incidenten waarbij geldautomaten met explosieven werden opgeblazen, in 2016 waren dat er 79.

Aanzienlijke schade

Los van het aanwezige geld en de schade aan de automaat, is er vaak ook sprake van aanzienlijke schade aan de panden waarin de automaten zijn gevestigd en de nabije omgeving. In oktober 2013 riep het Verbond van Verzekeraars de banken al op om meer te doen om ram- en plofkraken te voorkomen.

Reageer op dit artikel