nieuws

Rij Veilig app ASR nu ook voor op de fiets

Schade 1158

Fietsers die de snelheid van Tom Dumoulin willen evenaren en tegelijk willen WhatsAppen, hebben met de Rij Veilig app van ASR pech. De app blokkeert nu alle afleidende functies van je smartphone voor alle weggebruikers die sneller dan 15 km per uur gaan, zoals fietser en skeelers. De nieuwe slow-modus is ook bruikbaar voor filerijders.
 

Rij Veilig app ASR nu ook voor op de fiets

De app schakelt zichzelf in zodra je sneller gaat dan 15 kilometer per uur. Vanaf dat moment worden afleidende social media berichten, sms’jes, internet en handheld bellen, geblokkeerd op je smartphone. Je kunt nog wel handsfree bellen en ook navigatie blijft beschikbaar. Sta je weer stil, dan wordt de blokkering opgeheven en komen alle berichten en meldingen weer binnen. Als je niet zelf achter het stuur zit of met het openbaar vervoer reist, kun je de Rij Veilig app in de passagiersmodus zetten om de blokkering op te heffen.

Stijging aantal verkeersslachtoffers

ASR stelt dat de nieuwe en “gebruiksvriendelijker” app dringend nodig en wijst daarbij op de stijging van het aantal verkeersslachtoffers, zowel onder automobilisten als andere weggebruikers. Dit blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er is de laatste jaren sprake van een stijging van het aantal verkeersslachtoffers, zo blijkt uit CBS-cijfers. In 2014 waren er 570 dodelijke ongevallen in het verkeer te betreuren, in 2015 was dat aantal naar 621 gestegen en in 2016 zelfs tot 629, waaronder 231 automobilisten en 189 fietsers.

Bestuurder afgeleid

Onderzoek wijst uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een smartphone. Een op de acht automobilisten zegt wel eens achter het stuur te WhatsAppen. Onder jongere bestuurders gaat het zelfs om een kwart die de smartphone gebruikt tijdens een autorit.
De app is beschikbaar voor Androidtoestellen en te downloaden in de Google Play Store.

Reageer op dit artikel