nieuws

Omwonenden claimen € 50 miljoen van Dordts chemiebedrijf

Schade 1128

Ongeveer 500 omwonenden en ex-werknemers eisen € 50 mln van de Dordtse chemiefabrikant Chemours/Dupont. Het bedrag dient als schadevergoeding voor de (gezondheids)schade die de claimanten zouden hebben opgelopen door het jarenlang lozen van schadelijke stoffen door het chemiebedrijf. Ook zouden de woningen in de omgeving door het gifschandaal in waarde zijn gedaald.

Omwonenden claimen € 50 miljoen van Dordts chemiebedrijf

Bij de bureau C8-claim hebben zich inmiddels zo’n 500 inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht aangesloten, zo meldt RTV Rijnmond. Zij stellen gezondheidsschade te hebben opgelopen door de jarenlange uitstoot van giftige stoffen zoals PFOA, ook wel C8 genaamd.

Aansprakelijkheidszaken in VS

Deze mogelijk zeer kankerverwekkend stof, gebruikt voor de productie van Teflon, heeft in Amerika, het thuisland van Dupont en Chemours, al tot duizenden aansprakelijkheidszaken geleid. Hierbij werd het chemiebedrijf ook al tot een schade-uitkering gedwongen. Ook over de opvolger van C8, het minder schadelijk geachte GenX, is nu discussie ontstaan.

Officiële stappen

Het claimbureau verwacht in de Dordtse zaak dit najaar de eerste officiële stappen te zetten en gaat ervan uit dat de afhandeling van alle claims nog jaren in beslag zal nemen. Behalve C8-claim zijn er nog minimaal vier andere initiatieven die een collectieve claim willen indienen bij Chemours/Dupont.

Reageer op dit artikel