nieuws

Meldingen datalekken 2017 meer dan verdubbeld

Schade 805

Het aantal meldingen van datalekken is fors toegenomen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn in het eerste kwartaal van 2017 ruim 2300 datalekken gemeld. In het eerste kwartaal van 2016 waren dat er nog maar 1000.

Meldingen datalekken 2017 meer dan verdubbeld

Voorzitter van de AP Aleid Wolfsen is geschrokken van de cijfers: “Aantallen zijn hoog, lopen op. Met name uit de sectoren welzijn, financiële dienstverlening, openbaar bestuur en gezondheid. Het zijn gevoelige gegevens en dat maakt het extra zorgelijk.”

Topje van de ijsberg

Dit zei Wolfsen in een uitzending op BNR. Daarin werd de toegenomen stijging nog maar het ‘topje van de ijsberg‘ genoemd, iets waar Barry Schütte, manager Pro ICT en Cyber van Chubb het mee eens is. Ook hij verwacht een verdere stijging van het aantal meldingen. “Het aantal meldingen groeit, zoals we al verwacht hadden en die stijging zal zeer waarschijnlijk verder doorzetten. Dit heeft vooral te maken met een toenemende bewustwording bij bedrijven, van zowel de risico’s van datalekken als de plicht om te melden.”

Bewustwording

Organisaties zijn sinds 1 januari 2016 verplicht datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wolfsen wijst erop dat bedrijven veel zelf kunnen doen om datalekken te helpen voorkomen. “Https” gebruiken, het bekende slotje. Data versleutelen, ontzettend belangrijk’, legt de voorzitter uit. Maar ook: “Mensen opleiden, bewustwording.”

Detectieapparatuur

Barry Schütte: “Het toenemende aantal cyberincidenten, striktere eisen van opdrachtgevers en publiciteit rond de Meldplicht Datalekken zorgen ervoor dat bedrijven ook bewuster met de risico’s omgaan. Zo investeren zij meer in bijvoorbeeld detectieapparatuur en awareness-trainingen voor medewerkers, waardoor datalekken steeds vaker en sneller aan het licht komen.”

Beluister hier fragmenten van het BNR-interview

Reageer op dit artikel