nieuws

Brits onderzoek: Eerlijke automobilist 90 pond duurder uit door fraudeurs

Schade 837

Eerlijke Britse automobilisen zijn jaarlijks £90 duurder uit voor hun autoverzekering door frauderende medeweggebruikers. Dit blijkt uit data van het Britse verbond van verzekeraars. Fraudeurs zoeken hun heil vooral in het faken van ongelukken en het opvoeren van niet-bestaande inzittenden.

Brits onderzoek: Eerlijke automobilist 90 pond duurder uit door fraudeurs

Het blad Auto Express bericht op basis van onderzoek door verzekeraar Churchill dat 36% van de frauduleuze claims in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar bestond uit in scene gezette ongelukken waarbij auto’s met lage snelheid op elkaar botsten, bijvoorbeeld op een parkeerterrein. 8% van de fraude bestond uit ‘spookpassagiers’, claimanten die op het moment van het ongeval niet in de auto bleken te zitten.

Ook in Nederland

In 15% van de gevallen was er sprake van georganiseerde fraude waarbij meerdere partijen betrokken waren. Regelmatig lopen dergelijke criminele bendes tegen de lamp.
Ook in Nederland neemt het aantal nepongevallen toe. Het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuig Criminaliteit hield het eind maart op “mogelijk duizenden aanrijdingen per jaar”. Overall nam het aantal fraudegevallen met motorrijtuigen in Nederland in 2016 met 35% toe.

192 fraudegevallen per dag

In 2015 telde het Britse verbond van verzekeraars 70.000 gevallen van motorrijtuigenfraude, 192 gevallen per dag. Fraude kost de verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk £ 800 miljoen per jaar, meer dan £11.000 per geval. Door de verzekeringsfraude zijn eerlijke automobilisten jaarlijks £ 90 extra kwijt voor hun autopolis.

Reageer op dit artikel