nieuws

Radar belicht bijtelling uitkering letselschade

Schade 4123

Televisieprogramma Radar besteedt aanstaande maandag aandacht aan de wijze waarop de belastingdienst omgaat met letselschade-uitkeringen. Deze ziet de uitkeringen als vermogen waardoor de slachtoffers allerlei toeslagen dreigen kwijt te raken en moeten bijbetalen voor zorg.

Radar belicht bijtelling uitkering letselschade

Volgens Radar zijn letselschadeslachtoffers die na een ernstig ongeval een uitkering krijgen voor rest van hun leven, door de handelswijze van de belastingdienst opnieuw gedupeerd. Tot 2013 genoten letselschadeslachtoffers een vrijstelling voor de vermogensinkomensbijtelling. Maar door de invoering van de Wmo geldt sinds dat jaar een eigen bijdrage voor zorg die afhankelijk is van het vermogen. Dit wordt vastgesteld door de belastingdienst.

Eerder pleidooi Verbond

Rader is niet de eerst ‘partij’ die het probleem aankaart. Al eerde bepleitte Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, een nieuwe vrijstelling voor letselschadeslachtoffers.

Ook andere schade-uitkeringen

Ook gedupeerden met materiële schade die een schade-uitkering krijgen van een verzekeraar ondervinden hinder van de werkwijze van de belastingdienst. Half maart besteedde Radar aandacht aan een stel dat in september 2014 werd getroffen door een woningbrand. Omdat de schade-uitkering van € 22.000 op 1 januari nog op de rekening van het stel stond en de belastingdienst die datum als peildatum hanteert, raakte het stel hun huurtoeslag kwijt en moesten ze bovendien € 3.500 aan toeslag terugbetalen.

Reageer op dit artikel