nieuws

Letselschadebureau bedenkt oplossing voor ‘graaiende fiscus’

Schade 1820

Het instellen van een persoonlijk fonds kan een oplossing zijn voor de vermogensrendementsheffing waar veel letselschadeslachtoffers mee te maken krijgen. Dat stelt het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G), dat reageert op de uitzending van tv-programma Radar afgelopen maandag. Daarvoor is dan wel een wetswijziging nodig, aldus het bureau. “Daardoor kan het slachtoffer zich na zijn ongeval en het afronden van het letselschadetraject richten op zijn herstel, zonder dat het zich zorgen hoeft te maken over de graaiende fiscus.”

Letselschadebureau bedenkt oplossing voor ‘graaiende fiscus’

Radar focuste op onverwachte aanslagen van de belastingdienst bij slachtoffers met letselschade die een vergoeding hebben ontvangen. Extra vermogen betekent bovendien het vervallen van zorgtoeslag en hogere eigen bijdragen voor de WMO. Dergelijke effecten komen uiteindelijk op het bordje van de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. “Het slachtoffer dient hier al in een vroegtijdig stadium van op de hoogte te worden gebracht door zijn belangenbehartiger. Doet hij dit niet, dan maakt deze een beroepsfout”, stelt het bureau. “In het letselschadetraject behoort er rekening gehouden te worden met deze factoren. Bij het berekenen van het Verlies Verdienvermogen en Gederfd Levensonderhoud wordt er rekening gehouden met de zogenoemde ‘fiscale component’. Bij het berekenen van de fiscale component wordt, kortgezegd, de jaarlijkse vermogensrendementsheffing berekend. Deze schade zou dus moeten worden meegenomen in de berekening.”

Droste-effect

Wordt het slachtoffer op de hoogte gesteld van de fiscale gevolgen, dan is er alsnog sprake van een nadeel, aldus JBL&G. “Door het meenemen van de fiscale gevolgen, dient de verzekeraar een hoger bedrag uit te keren. Maar hierover is men ook weer vermogensbelasting schuldig. Waardoor het een vicieuze cirkel wordt, oftewel het Droste-effect.”

Fonds of rekening

Met een wetswijziging zou dat effect kunnen worden omzeild: “Wat dat betreft ligt de bal nu bij de politiek.” Mits wettelijk mogelijk gemaakt, zou het instellen van een fonds ten behoeve van het slachtoffer of het openen van een afgeschermde rekening een oplossing kunnen zijn, aldus JBL&G. “Hieruit krijgt het slachtoffer periodiek uitkeringen om zijn extra uitgaven met betrekking tot het ongeval te compenseren. Men heeft dan niet te maken met vermogensbelasting, behoudt alle toeslagen en wordt niet aangeslagen voor een hogere eigen bijdrage.”

Reageer op dit artikel