nieuws

‘Grote verschillen reisverzekeraars bij berekening dagwaarde smartphone’

Schade 1844

Independer en MoneyView willen dat alle reisverzekeraars hun afschrijvingslijsten openbaar maken. Zo kunnen ze verzekeringen beter met elkaar vergelijken en krijgt de consument beter inzicht in waar hij recht op heeft bij schade. Na een oproep heeft 70% van de reisverzekeraars laten weten de lijsten openbaar te maken. De onderlinge verschillen zijn groot.

‘Grote verschillen reisverzekeraars bij berekening dagwaarde smartphone’

Met de afschrijvingslijsten bepalen reisverzekeraars de dagwaarde van bijvoorbeeld een gestolen smartphone. Volgens onderzoeksbureau MoneyView lopen de berekeningen van die dagwaarden fors uiteen. Bij een smartphone van 2,5 jaar oud met een nieuwwaarde van €500 verschilt de dagwaarde bijvoorbeeld van €83 tot €250. Bij sommige verzekeraars hangt de afschrijving af van de prijs van de smartphone, bij andere van het merk. Dat schrijft MoneyView in het Special Item over reisverzekeringen.

18% wil lijst niet vrijgeven

MoneyView en Independer hebben alle verzekeraars opgeroepen hun afschrijvingslijsten openbaar te maken. 70% heeft dat inmiddels gedaan of toegezegd dat binnenkort te doen. Zo’n 12% wil slechts een deel van de lijsten publiceren en 18% weigert de afschrijvingslijsten vrij te geven. Openbaarheid leidt ertoe dat consumenten beter kunnen zien waar ze recht op hebben als er iets uit hun bagage is gestolen. Ook stelt het vergelijkingssite in staat reisverzekeringen beter met elkaar te vergelijken.

ProductRating doorlopende en kortlopende reisverzekeringen

MoneyView heeft ook de jaarlijkse ProductRating opgesteld van doorlopende en kortlopende reisverzekeringen. Bij doorlopende reisverzekeringen zijn de vijf sterren voor de prijsstelling voor SNS, Univé en Zelf. Vijf sterren voor voorwaarden gaan naar ABN AMRO, ANWB/Unigarant en Europeesche.

Bij kortlopende reisverzekeringen gaan de vijf sterren voor prijs naar OHRA en  Zelf. De vijf sterren voor voorwaarden in deze categorie gaan naar ANWB/Unigarant en Europeesche.

Reageer op dit artikel