nieuws

‘Politie moet tv en smartphone kunnen afpakken van verzekeringsfraudeur’

Schade 2350

De politie zou spullen zoals televisies, merkkleding en smartphones moeten kunnen afpakken van mensen die de verzekering oplichten. Dat stelt hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview in Verzekerd!, het relatiemagazine van het Verbond van verzekeraars. Ook pleit hij ervoor dat verzekeraars fors de premie verhogen voor woningen die niet voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

‘Politie moet tv en smartphone kunnen afpakken van verzekeringsfraudeur’

Pieter-Jaap Aalbersberg wil dat de politie sneller beslag kan leggen op een smartphone of dure merkkleding. “Misdaad mag niet lonen”, stelt hij in het interview met Verzekerd!. “Verzekeraars hebben mij verteld dat een inbraak gemiddeld €1.696 schade oplevert. Ik zie niet in waarom wij op dat moment iet meteen beslag kunnen leggen. Op een televisie of een iPhone. Naast de grote crimineel kunnen we ook bij fraudeurs spullen afpakken.”

De politiechef, die ook bekend werd als leider van de repatriëringsmissie na de ramp met vlucht MH17, noemt in het interview fraude “een sluipend proces”. “Niet iedereen gaat inbreken of heeft een wietplantage thuis, maar als jij het normaal vindt om iedere vakantie een bril of fototoestel te claimen en daar op verjaardagen over te vertellen, dan doen je buren en je familie het binnen de kortste keren ook”, aldus Aalbersberg.

Geen keurmerk, hogere premie

Aalbersberg bepleit bovendien meer samenwerking tussen verzekeraars en politie. Zo wil hij dat verzekerden fors meer premie betalen als hun huis niet voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. “Veiligheid is allang niet meer alleen van de politie. “Als iemand zijn huis wil verzekeren dat niet voldoet aan het PKVW, kunnen verzekeraars de verschillen groter maken. Dus niet een beetje meer premie, maar fors meer betalen. Of misschien wel helemaal niet meer accepteren.”

Samen digitale criminaliteit aanpakken

Volgens de politiecommissaris is samenwerking tussen verzekeraars en politie essentieel als we moderne digitale criminaliteit zoals Marktplaatsfraude of identiteitsdiefstal willen aanpakken. “We moeten veel meer en beter samenwerken. Misschien kunnen we dat het beste doen in een gezamenlijke omgeving, waar verzekeraars 80% zelf kunnen regelen en ons voor de laatste 20% nodig hebben.”

Dat mag volgens Aalbersberg ook een virtuele omgeving zijn. “Ik vraag me al langer af waarom we niet tweehonderd fraudecoördinatoren, tien rechercheurs en één officier van justitie bij elkaar zetten in één kantoor. Zij regelen dan alles met betrekking tot verzekeringsfraude: wat handel je af? Waar zie je patronen? Hoe kun je fraude voorkomen? Dat soort vragen. Dat doen we nu allemaal apart, terwijl we samen veel meer kunnen bereiken.”

Reageer op dit artikel