nieuws

Lloyd’s of London in rep en roer over drankverbod

Schade 5071

Ophef op ’s werelds oudste verzekeringsmarktplaats: de medewerkers van Lloyd’s of London hebben een drankverbod opgelegd gekregen. Ze mogen tussen 9 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags geen alcohol meer nuttigen. Op overtreding van het verbod volgt ontslag. Medewerkers reageren furieus.

Lloyd’s of London in rep en roer over drankverbod

The Evening Standard kreeg een interne memo in handen waarin het verbod wordt toegelicht. Reden voor de ban op alcohol was een analyse van klacht- en tuchtzaken over de laatste twee jaar. De helft had te maken met drankmisbruik, concludeerde Lloyd’s. Medewerkers reageren furieus: zij zouden niet bevraagd zijn en ze stellen dat zij onder werktijd “verantwoord drinken”. Het intranet van Lloyd’s is overspoeld met boze reacties. “Dit maakt Lloyd’s de politiek correcte hoofdstad van de wereld. We kunnen niet eens meer een biertje nemen bij de lunch. Zijn er geen belangrijkere zaken? Worden we nu ook opgedragen om vroeger naar bed te gaan? Komen er ook blaastests?”

Niet voor makelaars

Het alcoholverbod is onderdeel van een nieuw HR-beleid dat vorig jaar is ingevoerd. Het geldt voor de 800 medewerkers van de Lloyd’s Corporation, maar niet voor makelaars en acceptanten van andere bedrijven die huizen bij Lloyd’s aan Lime Street. “Ironisch genoeg komt dit beleid acht weken na de Christmas Party, waar het personeel de hele avond overvloedig van alcohol is voorzien, terwijl er weinig eten te vinden was”, citeert de krant een boze werknemer. Het wordt een lastige opgave voor hem en zijn collega’s: de bar One Under Lime bevindt zich onder het Lloyd’s-gebouw. “Moeten we de bar niet vragen geen alcohol meer te schenken tussen de middag?”

Omslag in de City

Volgens kenners markeert het verbod een bredere cultuuromslag bij werknemers in de Londense City, waar veel bedrijven in de financiële sector zijn gevestigd. Zo zou “nuchter blijven belangrijker zijn dan ooit”, nu financiële instellingen kritisch naar hun personeelsbestand kijken. Een gezonde levensstijl is nodig om te overleven, aldus een van hen. “Een helder hoofd bij de lunch is een voorwaarde tegenwoordig. Nog maar weinig mensen drinken onder werktijd. Dat wordt ’s avonds natuurlijk meer dan goedgemaakt, als wijn, sterke drank en bier vloeien zoals de Victoria-watervallen.”

Twijfels over handhaving

Bedrijven trekken liever jongeren aan, die minder drinken dan oudere leeftijdsgroepen. “Bedrijven willen hun niet het gevoel geven dat drinken iets is wat bij de baan hoort”, aldus een andere insider. Ook mensen met andere achtergronden zouden worden tegengehouden door de drankcultuur in de City. Nu veel bedrijven daar een rem op zetten, gaat Lloyd’s mee: “Ons beleid brengt ons op een lijn met veel andere bedrijven.”
In de markt blijven er twijfels over de handhaving van de regel. Zou zou Lloyd’s wel een oogje toeknijpen als een verzekeringscontract van 50 miljoen pond wordt gesloten onder het genot van een drankje.

Reageer op dit artikel