nieuws

Lage olieprijs stuwt claims kredietverzekering

Schade 811

Hoewel de olieprijs zich het laatste kwartaal van 2016 aardig heeft hersteld, heeft Atradius vorig jaar behoorlijk last gehad van het lage prijspeil. De grootste kredietverzekeraar van Nederland moest vorig jaar aanzienlijk meer schade uitbetalen aan Nederlandse klanten met afnemers in olieproducerende landen dan in 2015. Atradius verwacht voorlopig een stabiliserende olieprijs maar de kou is volgen de kredietverzekeraar nog niet uit de lucht.

Lage olieprijs stuwt claims kredietverzekering

De olieprijs is het laatste kwartaal van 2016 gestegen tot rond de $ 55 per vat, komende van een record laag niveau van $ 27 eerder vorig jaar. De gevolgen van die extreem lage olieprijs lieten zich gelden in een toename van overheidsschulden en faillissementen in diverse olieproducerende landen. Hierdoor zijn ook afnemers van Nederlandse klanten geraakt, waardoor zij in betalingsproblemen werden gebracht.

Saoedi-Arabië, Dubai en Noorwegen

Saoedi-Arabië en Dubai spanden de kroon; hier nam het aantal schade-uitkeringen toe met respectievelijk 400 en 140%. Saoedi-Arabië heeft enorme financiële buffers, maar is ook voor 76% van zijn export afhankelijk van olie, waarmee het circa 60% van de overheidsinkomsten verdient. De lage olieprijs zorgde hier in 2016 voor een overheidstekort dat boven de 12% uitkwam.
Dubai heeft een vrij gediversifieerde economie, maar de olieprijs gecombineerd met regionale achteruitgang schaden de inkomsten uit het toerisme en het investeerderssentiment.
In Europa keerde Atradius vier keer vaker uit op kredietverzekeringsclaims die zij ontving op afnemers in olieproducent Noorwegen. Het aantal faillissementen steeg er met 2% en het land kende ook een hoge werkloosheid.

Olieprijs blijft beneden fiscaal break-even niveau

“Ondanks dat de olieprijs enigszins is hersteld, verwachten we dat veel olie-exporterende landen opnieuw een uitdagend jaar tegemoet gaan, wat zou kunnen leiden tot een verdere toename van de claims in 2017”, zegt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De prijs blijft onder de fiscale break-even kosten van de meeste landen en de meeste olieproducenten hebben onvoldoende voortgang gemaakt in het adresseren van een te grote afhankelijkheid van olie voor export en overheidsinkomsten. Olieprijzen hebben een aanzienlijke invloed op het vaststellen van het risico van zakendoen in een land en met prijzen die zich rond de $ 56 per vat stabiliseren, zijn we duidelijk nog niet uit de problemen.”

Reageer op dit artikel