nieuws

Forse stijging aantal ladingdiefstallen in 2016

Schade 2135

Het aantal gevallen van ladingdiefstal in Nederland is vorig jaar met 29% gestegen. Werd er in 2015 nog 177 keer een lading uit een vrachtwagen gestolen; in 2016 gebeurde dat 226 keer. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie die het Verbond van Verzekeraars naar buiten heeft gebracht.

Forse stijging aantal ladingdiefstallen in 2016

De meeste incidenten gebeurden langs snelwegen in het zuiden van het land. Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 vormden vaak de plaats delict, maar koploper was Hazeldonk langs de A16 met 40 stuks. Het aantal gestolen vrachtauto’s nam overigens af, van 150 in 2015 tot 110 in 2016.

Enkele dadergroepen

De toename van het aantal ladingdiefstallen is vermoedelijk voor een deel toe te schrijven aan enkele dadergroepen. In de meeste gevallen van ladingdiefstal sneden de daders de zeilen van de trailers open.

Het Verbond van Verzekeraars stelt zich in te blijven zetten om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Zo lanceerde het in 2014 samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO de website www.preventieinzicht.nl. Hiermee kunnen ondernemers hun kennis over het voorkomen van transportcriminaliteit testen.

Stimuleren gebruik beveiligde parkeerplaatsen

Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing – waarin onder andere politie, justitie, verzekeraars en de transportbranche samenwerken – kwam onlangs met een nieuw plan van aanpak. Belangrijke doelstellingen hierin zijn het instellen van een centraal aangiftepunt, het vergroten van de aangiftebereidheid en het stimuleren van het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen.

Reageer op dit artikel