nieuws

Focwa Schadeherstel waarschuwt voor onverantwoorde ‘race to the bottom’

Schade 2578

“Onverantwoord” noemt brancheorganisatie Focwa Schadeherstel de vraag die sommige verzekeraars op dit moment aan schadeherstelbedrijven stellen om hun verschillende prijzen door te geven. “De tarieven worden hierdoor opnieuw onder druk gezet. De race to the bottom gaat onverminderd voort.”

Focwa Schadeherstel waarschuwt voor onverantwoorde ‘race to the bottom’

Volgens Focwa Schadeherstel kunnen de tarieven niet lager, zoals verzekeraars willen. Dan zakken we door de bodem, stelt voorzitter Peter Brussel. “Het kwaliteitsniveau komt in gevaar. Verzekeraars claimen dat zij willen dat schadeherstellers investeren in kennis en kunde om auto’s veilig te herstellen. Dat betekent dat verzekeraars de sleutel in handen hebben voor tevreden klanten met veilige herstelde auto’s.”

Nieuwe kwaliteitsnormen

Brussel wijst erop dat niet alle verzekeraars de prijs proberen te drukken. Focwa heeft met marktpartijen afspraken gemaakt over nieuwe kwaliteitsnormen die vanaf 1 mei gelden. “Dan is het logisch dat er ruimte moet komen voor investeringen in scholing en equipment. Sommige verzekeraars zijn consequent en stoppen met het duwen op de prijs.” Dat niet iedereen dat doet, noemt Brussel “onbegrijpelijk” en “haaks op de afspraken”.

Eigen begrippen en definities

De continue druk op de tarieven is niet het enige wat hem dwars zit. “We hebben als Focwa veel effort gestoken in een goede afbakening van twee soorten schadeherstel: totaal en cosmetisch. Dit onderscheid is in de praktijk, op de werkvloer goed te hanteren. Alle partijen in de branche zijn hierbij betrokken. En wat schetst mijn verbazing? Verschillende verzekeraars zijn weer eigen begrippen en eigen definities aan het hanteren.” Volgens Brussel zien schadeherstelbedrijven hierdoor soms door de bomen het bos niet meer en worden ze gedwongen tot veel extra administratieve handelingen.

Reageer op dit artikel