nieuws

Zorgverzekeraars mogen ook in toekomst geen winst uitkeren

Schade 916

Zorgverzekeraars mogen ook in de toekomst de winst die ze maken niet uitkeren aan hun aandeelhouders of leden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van PvdA, SP en CDA die dat regelt.

Zorgverzekeraars mogen ook in toekomst geen winst uitkeren

De drie partijen willen waarborgen dat de winst ten goede komt aan de zorg. Zorgverzekeraars mochten hun winsten de afgelopen jaren ook niet uitkeren, maar dat moratorium loopt volgend jaar af. Het definitieve verbod dat PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, CDA’er Hanke Bruins Slot en hun SP-collega Renske Leijten willen, krijgt de zegen van onder meer PVV, GroenLinks en ChristenUnie, zo meldt het ANP.

Van de grote partijen is alleen de VVD fel tegen. De partij stelt onder andere dat verzekeraars door het verbod ook hun winst niet mogen gebruiken om de premie te verlagen, zoals ze de afgelopen jaren steevast deden. Verzekerden zouden daardoor moeten vrezen voor een hoge premie.

‘Stap terug in de tijd’

Consultant Marc van Westerlaak van verzekeringsmakelaar Aon schrijft vandaag in een blog op amweb dat een verbod op winstuitkering juist meer kwaad dan goed zal doen. Volgens Van Westerlaak zorgt de initiatiefwet voor minder vertrouwen tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. “Dit zorgt ervoor dat deze partijen niet efficiënt samenwerken, met als gevolg dat de zorgkosten hoog blijven en de zorg zelf niet substantieel verbetert. Met dit wetsvoorstel geeft de Tweede Kamer aan dat ook zij zorgverzekeraars ook niet vertrouwt.”

Van Westerlaak noemt de wet “een grote stap terug in de tijd richting het ziekenfonds”. “Marktwerking is geen voordeel, maar een van de pijlers van de Zorgverzekeringswet. Concurrentie tussen zorgverzekeraars en tussen zorgaanbieders zou de zorg kwalitatief beter én goedkoper moeten kunnen maken.”

Reageer op dit artikel