nieuws

Johan de Witt-prijs voor scriptie over stormschade

Schade 1080

Stefka Asenova heeft de Johan de Witt scriptieprijs gewonnen voor haar scriptie ‘Estimation of Storm loss return levels; A study of the greenhouse portfolio of Achmea Reinsurance’. Tijdens het najaarscongres van het Koninklijk Actuarieel Genootschap ontving zij uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer een beeldje van Johan de Witt en een geldbedrag van € 5.000. De Bulgaarse schreef haar scriptie aan de Universiteit van Tilburg.

Johan de Witt-prijs voor scriptie over stormschade

Asenova onderzocht of de kansverdeling van stormschades met een terugkeerfrequentie van 2 tot 50 jaar worden gemodelleerd met de eigen schadehistorie van een verzekeraar. Vanwege de lage frequentie gebruiken verzekeraars noodgedwongen externe catastrofemodellen gebaseerd op totale data over grote gebieden. Met het onderzoek van Asenova is aangetoond dat een verzekeraar niet noodzakelijkerwijs afhankelijk hoeft te zijn van externe catastrofemodellen.

De Witt grondlegger verzekeringswiskunde
Naamgever van de prijs Johan de Witt geniet vooral bekendheid als raadpensionaris en staatsman uit de 17e eeuw. Samen met zijn broer Cornelis werd hij in 1672 gelyncht in Den Haag door het oranjegezinde gepeupel. De Wittt stond ook aan de wieg van de verzekeringswiskunde en werkte als eerste met mortabiliteitstabellen.

 

Reageer op dit artikel