nieuws

Aantal brandmeldingen daalt

Schade

De brandweer krijgt steeds minder brandmeldingen. Vorig jaar waren het er 87.000. Daarmee daalde het aantal met 19% in twee jaar, vooral door minder loze alarmeringen en buitenbranden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aantal brandmeldingen daalt

In 2013 was er bijna 51.000 keer loos alarm, 58% van alle meldingen. Er komen vooral minder brandmeldingen van bedrijven en instellingen door betere automatische brandmeldingsinstallaties.

Van de terechte meldingen gaat het meestal om een buitenbrand of een kleine binnenbrand. Sluiten van brievenbussen en afvalbakken rond de jaarwisseling zorgen wel voor minder buitenbranden.

Vorig jaar hadden de gemeenten 1,1 miljard euro nodig voor de financiering van de brandweer en rampenbestrijding. Dat is 66 euro per inwoner.

Het verbond van Verzekeraars laat weten dat het aantal meldingen dan wel daalt, maar dat de schade toeneemt. Brandschade bij particulieren daalt wel, maar bij bedrijven neemt het toe. Een aantal grote branden is verantwoordelijk voor de stijging van de totale schadelast, aldus het Verbond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.