nieuws

Risico terreuraanslagen gedaald

Schade

De risico’s van politiek geweld, civiele onlusten en terroristische aanslagen voor het internationale bedrijfsleven zijn het afgelopen jaar gedaald. Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map, een jaarlijkse analyse van tweehonderd landen door Aon. De risicoadviseur en verzekeringsmakelaar wijst wel op een verhoogd risico voor de aanstaande Olympiade in het Russische Sotjsi.

Risico terreuraanslagen gedaald

Aon wijst erop dat er voorafgaand aan de Winterspelen in Sotsji in oktober en december aanslagen plaatsvonden in de Russische stad Volgograd. "De Spelen worden beschouwd als mogelijk doelwit voor terroristen, mede als gevolg van het grote aantal mensen dat met het openbaar vervoer en per vliegtuig zal reizen. Openbaar vervoer is kwetsbaar voor terroristische aanslagen. "
In 2013 nam in 34 landen nam het risico af op onder andere oorlogen, staatsgrepen, stakingen en rellen. In vier landen steeg het dreigingsniveau: Brazilië, Japan, Mozambique en Bangladesh. In totaal lopen tachtig landen het risico van een terroristische aanslag, 12% minder dan vorig jaar. Voor het eerst sinds jaren is terrorisme niet meer het grootste risico voor de internationale handel. Dat zijn nu civiele onlusten. In Afghanistan, Bangladesh, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Egypte, Irak, Jemen, Libanon, Libië, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestijnse bezette gebieden, Soedan, Somalië, Syrië, en Zuid-Soedan is het risico op politiek geweld, terrorisme en civiele onlusten ‘ernstig’.

WK voetbal
Het dreigingsniveau in Brazilië is gestegen van ‘middelhoog’ naar ‘ernstig’ door de wijdverbreide, gewelddadige protesten tegen de regering die gedurende heel 2013 plaatsvonden. Aon verwacht dat deze onlusten zich in 2014 waarschijnlijk voortzetten, met name in aanloop naar het WK voetbal en de verkiezingen in oktober.
Afrika blijft een van de meest risicovolle gebieden. Van alle landen ter wereld met een ernstig risico, zijn ruim de helft (58%) Afrikaanse landen, waaronder ook landen die belangrijk zijn voor de Nederlandse handel.

Terugkerende jihadisten
Hoewel de risico’s in de ons omringende landen verwaarloosbaar zijn, wordt Nederland net als vorig jaar ingedeeld in de risicocategorie ‘laag’. Vorig jaar steeg het risico voor ons land door terugkerende jihadisten uit Syrië, een risico dat ook dit jaar blijft bestaan.

 

Reageer op dit artikel