nieuws

Rechter verbiedt Delta Lloyd enbloc verhoging WGA-premie

Schade

De voorzieningenrechter vindt het onaanvaardbaar dat Delta Lloyd de ‘enbloc-clausule’ gebruikt om een eenzijdige premieverhoging door te voeren op de WGA-premies. Een gevoelige nederlaag voor de verzekeraar die al met forse verliezen te kampen heeft op de WGA-portefeuille.

Rechter verbiedt Delta Lloyd enbloc verhoging WGA-premie

Dat schrijft de Telegraaf vanmorgen, nadat gisteren de uitspraak volgde op een eerder kort geding, aangespannen door de Universiteit Utrecht, supermarkt Dirk van den Broek en het Deventer Ziekenhuis. Partijen kregen van hun verzekeraar premieverhogingen tot 500% voor de kiezen. De krant citeert de rechtbank: „Het dient voor rekening en risico van de verzekeraar te komen dat hij zijn eigen risico’s niet goed heeft ingeschat, waardoor hij geconfronteerd wordt met tegenvallende resultaten." Geen overmacht, dus geen beroep op de enbloc-bepaling.
Dat is een forse tegenvaller voor de verzekeraar die eind februari bekend maakte geleidelijk aan te willen stoppen met verzekeringen voor WGA eigen risicodragers. Door de nieuwe Ziektewet en de bijbehorende wijzigingen van de WIA – specifiek het bijkomende risico van flexwerkers – ziet de verzekeraar geen reële mogelijkheid meer dit risico te verzekeren. Bestaande klanten kunnen tot 1 januari 2016 bij Delta Lloyd verzekerd blijven voor het WGA eigen risicodragerschap voor hun vaste personeel. Daarna zegt de verzekeraar ook de bestaande portefeuille op.
Volgens de Telegraaf levert deze uitspraak Delta Lloyd een verlies van €47 miljoen op.
(Telegraaf, pag. 27)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.