nieuws

‘Wel verantwoordelijk, niet aansprakelijk’

Schade

In Utrecht speelt zich een woordenstrijd af rondom het ongeval, bijna vijf jaar geleden, met de ingestorte werftrap aan de Oudegracht, waarbij een dode viel en verschillende mensen gewond raakten. De gemeente erkent hiervoor verantwoordelijk te zijn en zet zich met verzekeraar Centraal Beheer in voor een correcte schadeafwikkeling, maar weigert categorisch om aansprakelijkheid te erkennen; naar eigen zeggen uit vrees voor meer claims.

‘Wel verantwoordelijk, niet aansprakelijk’

Volgens de woordvoerder is 'aansprakelijkheid' een woord van juristen en verzekeraars en staat in de verzekeringsvoorwaarden dat je niet 'zomaar' aansprakelijkheid kunt erkennen.
Echter, op vragen van Vincent Oldenborg (Stadspartij Leefbaar Utrecht) aan burgemeester Aleid Wolfsen (tevens voorzitter van de Letselschade Raad) of er verschil bestaat tussen het accepteren van aansprakelijkheid met betrekking tot aantoonbare letselschade en de formeel juridische aansprakelijkheid in relatie tot smartengeld en kosten van derden, luidde het antwoord begin dit jaar nog klip en klaar: nee. "Het moge duidelijk zijn dat deze vraag was ingegeven door mijn zorg over de noodzaak van een formele erkenning van aansprakelijkheid", aldus Oldenborg, die er nu met zijn fractie bij het gemeentebestuur op aandringt de formeel juridische aansprakelijkheid "op de kortst mogelijke termijn" alsnog te erkennen en niet langer "als een kat om de hete brij heen te draaien".

Reageer op dit artikel