nieuws

Autokraken nemen weer toe

Schade

Het aantal auto-inbraken is dit jaar na een langere periode van dalende cijfers weer gestegen. Volgens gegevens van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) is er dit jaar tot en met augustus in 79.175 auto’s ingebroken: een toename van ruim 10%. Het werkelijke cijfer ligt hoger omdat lang niet iedereen aangifte doet, zegt directeur Guus Wesselink.

Autokraken nemen weer toe

Waar autokraken voorheen vooral het terrein waren van veelplegers die uit waren op losse spullen, is nu een verschuiving zichtbaar in de richting van professioneel opererende bendes uit Oost-Europa. Deze professionele dieven hebben het vooral voorzien op navigatiesystemen en airbags, die veelal vakkundig worden verwijderd. AVC pleit daarom bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voor een landelijke aanpak en internationale samenwerking om de criminele bendes te bestrijden. Op lokaal niveau zou meer moeten worden gedaan aan preventie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.