nieuws

‘DAS handelt in strijd met uitspraak rechter’

Schade

De door DAS Rechtsbijstand ingevoerde oplossing voor inzage van tussenpersonen in schadedossiers van verzekerden is in strijd met de rechterlijke uitspraak van 4 december. Dat stelt Leendert de Jong, de advocaat in loondienst bij SRK Rechtsbijstand die bij de rechter de inzagemethode van zijn eigen werkgever ter discussie stelde.

‘DAS handelt in strijd met uitspraak rechter’

Sinds 15 juni kent DAS een systeem waarbij verzekerden op een extranet van DAS eenvoudig met inzage akkoord kunnen gaan én de machtiging kunnen intrekken. Maar volgens De Jong dient er altijd éérst een (telefoon)gesprek van de zaakbehandelaar met de verzekerde te zijn, waarin laatstgenoemde duidelijk wordt gemaakt wat de eventuele negatieve aspecten van inzage door derden kunnen zijn. Pas nadat de verzekerde heeft aangegeven dat de zaak hem of haar duidelijk is (informed consent), mag een machtiging voor inzage door derden worden verstrekt.
DAS wijst de kritiek van De Jong van de hand: "De verzekerden worden voldoende geïnformeerd over de voordelen en de risico's van een dergelijke toestemming. Wij zijn van oordeel dat wij voldoen aan de door de rechtbank gestelde eisen."
 
Zie ook: DAS vindt online uitweg voor inzage dossiers
 
Kamervragen over inzagesysteem DAS (29 juni 2009)
 

Reageer op dit artikel