nieuws

ABP mag Anw-compensatieregeling eenzijdig opzeggen

Pensioen 2410

De Anw-compensatieregeling van pensioenfonds ABP is een arbeidsvoorwaarde en geen risicoverzekering. Daarom mag ABP de regeling eenzijdig beëindigen. Dat antwoordt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op Kamervragen.

ABP mag Anw-compensatieregeling eenzijdig opzeggen

CDA-lid Omtzigt had tijdens het vragenuur op 30 januari vragen gesteld over de Anw-compensatieregeling. Die biedt een compensatie voor de in de afgelopen jaren sterk versoberde Anw-uitkering. De regeling wordt door ABP afgeschaft per 1 mei. Omtzigt wilde weten of de compensatieregeling op grond van artikel 7:977, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek een risicoverzekering is en of het ABP die eenzijdig mag opzeggen.

“De Anw-compensatieregeling bij het ABP is geen risicoverzekering in de zin van artikel 7:977, eerste lid”, antwoordt Ollongren. “Dit artikel gaat over levensverzekeringen, afgesloten bij een commerciële verzekeraar. De Anw-compensatieregeling bij het ABP is een arbeidsvoorwaarde. Zoals ik heb aangegeven in het mondelinge vragenuur is het de verantwoordelijkheid van sociale partners om hier afspraken over te maken. De beëindiging van de Anw-compensatieregeling, zoals overeengekomen in het akkoord tussen werknemers en werkgevers van juli 2017, is dan ook niet in strijd met artikel 7:977.”

Keuze voor aanvullende verzekering

Het schrappen van de regeling, dat eerst per 1 februari zou plaatsvinden, leidde al eerder tot vragen van volksvertegenwoordigers. Ollongren liet daarop onder meer weten dat de noodzaak tot het sluiten van een aanvullende verzekering per deelnemer verschilt. “Daarbij zal de deelnemer en/of partner de verruiming van het nabestaanden- en wezenpensioen in de ABP-regeling (per 2018), zoals door sociale partners is afgesproken in het akkoord van juli jongstleden, mogelijk willen meewegen in de beslissing.”

Reageer op dit artikel