nieuws

Pensioenfonds PMT kort niet in 2018

Pensioen 949

Pensioenfonds PMT hoeft de pensioenen dit jaar niet te korten. De dekkingsgraad is in het vierde kwartaal boven de 100% uitgekomen, zo blijkt uit de cijfers over deze periode. Volgens werkgeversvoorzitter Benne van Popta is een eventuele korting in 2019 nog niet volledig uit beeld. 

Pensioenfonds PMT kort niet in 2018

Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) is het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Het fonds werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen, waarin bijna 395.000 werknemers op dit moment een pensioen opbouwen.

Sinds lange tijd boven de 100%

De beleidsdekkingsgraad van PMT is in het afgelopen kwartaal van 2017 verder gestegen van 98,9% naar 100,6%. Daarmee kwam de beleidsdekkingsgraad voor het eerst sinds lange tijd boven 100%. De actuele dekkingsgraad (op UFR-basis) daalde fractioneel van 102,2% tot 102,1%.

Positieve beleggingsresultaten

De rente zakte in het laatste kwartaal geleidelijk weer wat weg, maar het negatieve effect daarvan op de dekkingsgraad werd gecompenseerd door de positieve beleggingsresultaten op aandelen en onroerend goed. Het beleggingsrendement over het vierde kwartaal bedroeg 2,6%, waarmee het totaal rendement over geheel 2017 uiteindelijk uitkwam op 4,1%.

Goede zaken gedaan

“De dekkingsgraad ligt nu boven de 100%. PMT hoeft de pensioenen in 2018 niet te verlagen. Dat is goed nieuws, maar daar hebben we best lang voor nodig gehad”, zegt Benne van Popta, werkgeversvoorzitter van PMT. “2017 was met stijgende rente en oplopende aandelenkoersen een uitstekend jaar voor de dekkingsgraad. Eind 2016 stonden we op een beleidsdekkingsgraad van 92,8%. Nu zitten we op 100,6%. Daarmee hebben we in het afgelopen jaar goede zaken gedaan.”

Verlaging voorkomen

Van Popta vervolgt: “Maar we zijn er nog niet, want de reserves van het fonds zijn nog niet op het niveau dat minimaal vereist is. Eind 2019 hebben we 104,3% nodig om ook dan verlaging van pensioenen te voorkomen.”

 

Reageer op dit artikel