nieuws

‘Een beetje minder pensioen kan prima’

Pensioen 2083

“Uw pensioen is hoger dan ooit”, stelt Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen. Hij reageert daarmee op het openingsartikel van De Telegraaf, die woensdag stelde: “Uw pensioen sukkelt achteruit”. Volgens Zonneveld is er te veel negatieve aandacht voor dalende pensioenen. “Laten we de zaken wel in perspectief plaatsen.”

‘Een beetje minder pensioen kan prima’

Hij verwijst naar het OESO-rapport ‘Pensions at a glance’ van vorige maand. Daaruit bleek dat Nederland de hoogste pensioenen ter wereld uitkeert. “De netto vervangingswaarde – wat een gepensioneerde netto overhoudt ten opzichte van het inkomen in loondienst – lag in Nederland op… ruim 100%. Ja, je leest het goed. Gemiddeld gaan Nederlanders er financieel op vooruit als ze met pensioen gaan. En voordat iemand roept: ‘Ja, maar dat geldt niet voor alle inkomens’: dat klopt. Dat geldt met name voor de laagste inkomens. Die gaan er naar verhouding het meest op vooruit volgens dit rapport. Ter vergelijking: het gemiddelde van alle OESO-landen ligt op 63%.”

Pensioen hoger dan ooit

De vervangingswaarde voor een modaal inkomen was vijf jaar geleden in ons land nog 90,7% voor een modaal inkomen, haalt Zonneveld aan in een blog. “Nog nooit hadden we zulke hoge pensioenen in Nederland.” Maar daar besteden de kranten geen aandacht aan, schrijft hij. “Wel kopte de Telegraaf vandaag met chocoladeletters ‘Uw pensioen sukkelt achteruit’. En ja, dat klopt ook. Door het achterblijven van indexatie gaat de koopkracht elk jaar ietsje achteruit. Dat raakt werkenden overigens minstens zo hard al gepensioneerden. Maar laten we de zaken wel een beetje in perspectief plaatsen. Onze pensioenen zijn nog altijd de hoogste ter wereld en hoger dan ze ooit geweest zijn. Een beetje minder kan prima.”

Reageer op dit artikel