nieuws

Vermogen 300 grootste pensioenfondsen stijgt met 6,1%

Pensioen 1524

Het totale vermogen van de grootste pensioenfondsen wereldwijd is in 2016 met 6,1 procent gegroeid naar $ 15,7 biljoen. De twintig grootste – waaronder ABP en PFZW – groeien zelfs harder dan het gemiddelde: met 7,1%. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson. In 2015 daalde het vermogen van de 300 grootste fondsen nog met 3,4%.

Vermogen 300 grootste pensioenfondsen stijgt met 6,1%

In de top 10 van grootste pensioenfondsen ter wereld staat het ABP op de vijfde plaats met een vermogen van ruim $ 404 miljard. Op plek tien staat Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFWZ): een vermogen van $ 196 miljard. Het grootste fonds ter wereld komt uit Japan. Het Government Pension Investment heeft een vermogen van ruim $ 1,2 biljoen.

Groei DC harder dan DB

Willis Towers Watson inventariseert elk jaar de vermogens van de 300 grootste pensioenfondsen ter wereld. De laatste vijf jaar was de samengestelde groei het grootst in Noord-Amerika: 6,7%. Pensioenfondsen in Europa en Azië-Pacific groeiden respectievelijk met 3,1% en 2,8%.

Afgelopen jaar groeiden de pensioenfondsen met een DB-regeling met 5,6%, terwijl de fondsen met beschikbare premieregelingen (Defined Contribution) 9,6% groter werden. Reservefondsen kenden een groei van 3,9%; hybride pensioenfondsen 2,9% en staatsfondsen 6,5%.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.