nieuws

Theo Gommer gelooft niet in forse belastingopbrengst dga-pensioen

Pensioen 1220

Pensioenadvocaat Theo Gommer stelt in zijn column in de Telegraaf dat de fiscus zich onterecht rijk rekent met de aanname dat de afschaffing van het pensioen in eigen beheer dit jaar €2,1 miljard zal opleveren en in de jaren daarna nog eens €1 miljard extra.

Theo Gommer gelooft niet in forse belastingopbrengst dga-pensioen

Vanaf 1 juli kunnen directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) geen pensioen meer opbouwen in hun eigen BV. Gommer: “De Wet uitfasering biedt dan drie opties. Het opgebouwde pensioen gewoon laten staan, omzetting in een soort bancaire lijfrente of het pensioen afkopen.” Die laatste optie, de afkoopfaciliteit (mét een forse korting op de fiscale voorziening van maar liefst 34,5% in 2017) moet de miljarden opleveren.

Nog veel is onduidelijk

Volgens Gommer is er echter nog veel te veel onduidelijk, bijvoorbeeld over hoe de afspraken met het oog op een eventuele echtscheiding vastgelegd moeten worden en hoe het zit met schenkingsaspecten áls er gecompenseerd wordt. Door het Centraal Aanspraakpunt Pensioenen van de belastingdienst zijn al dertig Vraag & Antwoorden uitgegeven, schrijft Gommer. “De Vraag & Antwoorden worden in de markt dan ook wel Verzoek & Afwijzing genoemd!”

Geen 10 procent

De ervaring leert dat nog geen 10% afkoopt, stelt Gommer. “En dat zijn vooral ingegane, kleine pensioentjes. Als ik dat projecteer op de verwachting dat dit jaar 24% van alle DGA’s zouden gaan afkopen, dan kom ik op maximaal een belastingopbrengst van € 0,5 miljard. En die ‘andere’ miljard komt zeker niet binnen, als een DGA weet dat de korting in 2018 maar 25% en in 2019 maar 19,5% is. Als de DGA al afkoopt is het natuurlijk in 2017.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.