nieuws

Theo Gommer: ‘Individuele pensioenrekening is helemaal niet moeilijk’

Pensioen 1441

De kritiek die er kwam op de SER-plannen om een nieuw pensioenstelsel in te richten met individuele pensioenspaarrekeningen is onterecht. Dat stelt pensioenadvocaat Theo Gommer in De Financiële Telegraaf. “De enige reden om tegen individueel pensioensparen te zijn is vanuit paternalisme,” schrijft Gommer.

Theo Gommer: ‘Individuele pensioenrekening is helemaal niet moeilijk’

Volgens Gommer is de kritiek op een individueel pensioen zoals de Sociaal-Economische Raad (SER) voorstaat onterecht. De enige reden om ertegen te zijn noemt hij ‘paternalisme’. “Ik word geacht níet met mijn éigen pensioengeld te kunnen omgaan. Dat zeg je dan dus tegen iedere Nederlander die op pensioendatum 67 jaar is, al ruim 40 jaar werkt – en pensioen opbouwt, misschien een eigen huis heeft (en de hypotheek afgelost), kinderen heeft gekregen en goed opgevoed. Maar toch, ik kan niet met mijn eigen pensioengeld omgaan…”, aldus een verontwaardigde Gommer in De Financiële Telegraaf.

Sabbatical of huis kopen

Als het aan Gommer ligt, mag je tot je pensioendatum in ieder geval 25% en maximaal 50% van je pensioengeld – je uitgestelde salaris – gebruiken voor andere zaken. Dat kan de aflossing van een hypotheek zijn, de aankoop van een eigen woning, maar ook een sabbatical of zorg- of studieverlof. Echt risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid worden volgens Gommer gewoon collectief verzekerd als dat gewenst is. “Net als nu”, aldus de advocaat.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.