nieuws

Levensverwachting 2023 drie maanden lager

Pensioen 1677

De levensverwachting van 65-jarigen neemt in 2023 toe tot 20,5 jaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is wel 13,5 week korter dan de prognose van vorig jaar. De politiek gebruikt de levensverwachting op 65-jarige leeftijd om de AOW-leeftijd vast te stellen. Verwacht wordt dat die in 2023 niet verhoogd wordt.

Levensverwachting 2023 drie maanden lager

Dat de nieuwe prognose lager uitvalt dan in 2016 (20,5 jaar versus 20,7 jaar), komt volgens het CBS doordat in de nieuwe verwachting recentere sterftecijfers zijn meegenomen. In de laatste vier maanden van 2016 en in de eerste acht maanden van dit jaar overleden meer mensen dan in de prognose van 2016 was opgenomen.

Op dit moment hebben 65-jarigen gemiddeld nog 19,8 jaar te leven. Die levensverwachting is ruim vijf jaar hoger dan een halve eeuw geleden.

‘AOW-leeftijd niet omhoog’

De bevolkingsprognose van het CBS wordt gebruikt om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De vorige cijfers van de statistici waren vorig jaar aanleiding om de AOW-gerechtigde leeftijd voor 2022 te verhogen naar 67 jaar en 3 maanden.

De vandaag gepubliceerde prognose wordt gebruikt om de AOW-leeftijd in 2023 te bepalen. Verwacht wordt dat die dan niet verder hoeft te stijgen. CBS-demograaf Jan Latten zegt daarover in Het Financieele Dagblad: “Hoe het verder gaat is aan de politiek, maar op grond van de gehanteerde mechaniek kun je nu al bedenken dat er volgend jaar niet tot een verhoging van de AOW-leeftijd in 2023 wordt besloten.”

Reageer op dit artikel