nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer stapje vooruit

Pensioen 596

De pensioenfondsen weten met kleine stapjes hun dekkingsgraad te verbeteren. De gemiddelde dekkingsgraad is in oktober gestegen van 108% naar 109%, zo meldt Aon Hewitt in de maandelijkse Pensioenthermometer. Vorige maand werd ook al een procentpunt winst geboekt.

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer stapje vooruit

De belangrijkste graadmeter is de beleidsdekkingsgraad. Die geeft een beeld van de ontwikkeling in de laatste twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad is maatgevend voor kortingen en indexatie en is gestegen van 104% naar 105%. Volgens Aon heeft het besluit van de ECB om het opkoopprogramma van staatsobligaties af te bouwen (nog negen maanden € 30 miljard per maand) beperkt invloed gehad op de rentemarkt. “Mede daardoor daalde de rente in oktober met circa 6 basispunten.”
De Ultimate Forward Rate (UFR) bleef 2,7%. De UFR is een maatstaf voor het berekenen van de waarde van toekomstige verplichtingen. Die waarde is met ongeveer 1,3% toegenomen.

Groeiend vermogen

De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen noteerde in oktober plussen. De vastrentende waarden gingen 2,0% omhoog, aandelen in ontwikkelde markten werden 3,4% meer waard en de opkomende markten plusten 5,0%. Per saldo is het vermogen van pensioenfondsen met 2,5% gegroeid.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.