nieuws

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen nu op 108%

Pensioen 758

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is, na een daling in augustus, in september gestegen naar 108%. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer adviesbedrijf Aon Hewitt. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg één procentpunt, van 103% naar 104%.

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen nu op 108%

“Vergeleken met een jaar geleden staan de fondsen er een stuk beter voor,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Hewitt. Hij wijst erop dat de gemiddelde dekkingsgraad nu circa 10% hoger ligt dan vorig jaar op 1 oktober.

Brexit-onderhandelingen

Wel komen er volgens hem nog spannende maanden aan. “Eventuele aanpassingen van het ECB-rentebeleid en de Brexit-onderhandelingen kunnen hun weerslag hebben op de rentemarkten. Pas dan zal blijken of ook de grote fondsen uit de gevarenzone kunnen komen.”

UFR stabiel

De rente steeg in september met gemiddeld 12 basispunten, met name door de ontwikkelingen op de Amerikaanse rentemarkt. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is in september stabiel gebleven op 2,7%. Per saldo daalde de waarde van de verplichtingen met ongeveer 2%.

Vermogen stabiel

Het vermogen van pensioenfondsen bleef in september nagenoeg stabiel. Door de rentestijging daalde de vastrentende waardenportefeuille met 1,3%. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een winst van 2,8%. De opkomende markten noteerden een kleine winst van 0,2%. Onroerend goed steeg licht in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen steeg per saldo met 0,1%.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.