nieuws

Eerste plaats duurzaamste pensioenfonds gaat weer naar PFZW

Pensioen 1073

Voor de elfde keer op rij staat Pensioenfonds voor Zorg & Welzijn (PFZW) op de eerste plaats in de lijst met duurzame fondsen die elk jaar wordt opgesteld door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Naast PFZW staat ABP vanaf het begin hoog in de lijst.

Eerste plaats duurzaamste pensioenfonds gaat weer naar PFZW

De prestaties van fondsen in de top en in de onderste regionen van de lijst zijn volgens VBDO vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Implementatie van het duurzaam beleggingsbeleid telt zwaar bij de benchmarking. Fondsen die hier hoog op scoren doen meer aan verantwoord leggen en hebben een ontwikkeling laten zien in hun transparantie en inspanningen.

Te vrijblijvend

Pensioenfondsen nemen steeds vaker milieu- en sociale criteria mee in hun beleggingsanalyses. 57% van de pensioenfondsen heeft echter nog geen doelstellingen op duurzaamheidsbeleid gesteld, hierdoor is volgens VBDO duurzaam beleggen voor veel fondsen nog te vrijblijvend. Ondanks de hogere score op transparantie blijven er grote verschillen bestaan in de kwaliteit en diepgang van de rapportage over duurzaamheid. Peter Borgdorff, directeur PFZW, meldt: “Dat het in de kopgroep dringen wordt, komt onder meer doordat de Nederlandse pensioenfondsen op het gebied van verantwoord beleggen van elkaar leren en elkaar wederzijds inspireren. Die samenwerking juicht PFZW toe.”

 

Reageer op dit artikel